Velier Indian Ocean Stills Chamarel 2014 – zapomeňte na střední cestu

Za dobu, co se věnuji rumům, jsem ještě neměl tu příležitost ochutnat nějaký z produkce palírny Chamarel, i když jsem o nich slyšel tolik, a vše veskrze pozitivního. Když jsem dostal darem Velier Indian Ocean Stills Chamarel 2014, tak jsem hledal vhodný okamžik pro otevření láhve, abych si tento rum opravdu užil. Přeci jen rum vyrobený ze šťávy z cukrové třtiny v síle 58%, který bohužel nenese označení agricole, protože mauricijské palírny toto označení nemají právo používat, se mi do ruky jen tak nedostane. Přičtu-li fakt, že na věhlasu a vzestupu palírny Chamarel nese nemalý podíl sám Luca Gargano a tato láhev je z produkce jeho společnosti Velier, tak usedám do křesla s degustační skleničkou, lahví v ruce a hlavou plnou očekávání.

Nemohu si však odpustit pár faktů o samotné palírně, které jsou více než zajímavé. Nejedná se o usedlost ani destilérku, která by si s sebou nesla bůhví jakou historii, Rhumerie de Chamarel byla založena až v roce 2008. Rozkládá se v jihozápadní části ostrova Mauricius, a to ve výšce 300m nad mořem, ve středu malé plantáže, kde roste neobyčejná cukrová třtina, ručně sklízená, přirozeně fermentovaná a destilovaná v různých destinačních zařízeních. Tento rum byl vyroben v destilační měděné koloně.

Velier Indian Ocean Stills Chamarel 2014 ve sklenici

Jakou barvu mohou vytvořit stěny sudu za pouhé 4 roky staření v tropickém klimatu? Poměrně světlou, zlatavou a překvapivě lesklou. Zde opravdu vidím odstín, jež bývá často odkazovaný jako jantarový. Slzy jsou dle očekávání pomalé, nepravidelné a po chvíli na sklenici vytváří mapy.

Velier Indian Ocean Stills Chamarel 2014 label

Konečně se dostávám k vůni, kde opravdu nevím co očekávat, připomíná mi samozřejmě agricole rhumy, pouze je jaksi přívětivější a ne tak výrazná. Takřka ihned mě do nosu udeří dominantní vůně, kterou nejsem schopen identifikovat. Proto se zaměřuji na to, co u rumů znám, nacházím smetanu, broskve, sušené švestky a ananas. Opět podotýkám, že travnatost není zas tak dominantní.

První doušek mě doslova vyděsil, toho alkoholu je opravdu až dost, záhy jej polykám a opět mi naskakuje ta neidentifikovatelná vůně, teď už i chuť, přemýšlím, v čem je tento rum tak jiný, zatím však marně. Takto silný agricole jsem ještě nepil, druhý doušek poodhaluje mnohem více chutí, nacházím hořké, tabákové, peprné, až skoro chilli chutě (zde ovšem nevím, jestli to není ten alkohol), ale ovoce nikde. Rhumy z Martiniku nebo Guadaloupe jsou opravdu jiné, tenhle Chamarel jsem popravdě degustoval na vícekrát, objevil jsem v chuti datle a muškátový oříšek, ale hlavně jsem odhalil chuť, která mi tak unikala. Neříká se mi to lehce, ale já ve Velier Indian Ocean Stills Chamarel 2014 cítím cibuli, ve vůni i v chuti.

Dochuť je hřejivá, opravdu dlouhá a nabízí mandlové tóny a tropické ovoce, jako jsou fíky.

Přiznávám, že tohle byla degustátorská maturita, na kterou nevím, jestli jsem byl připraven, natož jestli jsem uspěl. Na druhou stranu tento rum si v poslední době dopřávám nejčastěji, stále hledám, zkouším, porovnávám a škrtám. Obecně však tuším, že si jej znovu za cenu kolem 2000 Kč nekoupím, doporučuji jej vyzkoušet někde v baru, třeba vás nadchne více než mě.     

Moje hodnocení Velier Indian Ocean Stills Chamarel 2014:

3hvezdy

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: