Saint James XO – Tak trochu jiný rhum agricole

Palírnu Saint James jsem vždy viděl jako největšího hráče na trhu zemědělských rumů z ostrova Martinik, nebo respektive jako značku, kterou v podstatě mohu dostat v každém rumovém baru. Kdybych měl mé vnímání Saint James popsat více přeneseně, tak bych řekl „Bacardi mezi agricoly“. Je však dost možné, že jsem se naprosto mýlil, u rumů jsem na to narazil už několikrát, že moje domněnky nebyly vždy pravdivé a člověk se musí prvně vzdělat. Takové vzdělání je v tomto případě nejlepší ochutnáním, což jsem provedl a tak bych vám rád popsal, co jsem se naučil od Saint James XO.

Nejprve však trochu teorie, teda historie. První zmínky o Saint Jacques plantážích se datují do roku 1765, kdy v oblasti Saint-Pierre začal reverend Edmund Lefebure produkovat první rhum agriocole na ostrově Martinik. Tento „předchůdce“ dnešních zemědělských rumů se dle archívu nazýval “Guildive” nebo “Tafia”. Jelikož byl otec Lefebure i dobrý obchodník, začal jej vyvážet, a to hlavně do severní Ameriky. A aby se jméno destilátu tamním anglicky mluvícím obyvatelům lépe vyslovovalo, přejmenoval značku na Saint James. Koncem 19. století se stal tento rum obchodně zajímavý a rozšířil se do Evropy, napomohla mu i epidemie Mšičky Révokazné, která postihla francouzské vinice a tedy i produkci koňaku.  V roce 1973 se pak palírna přesunula do městečka Sainte Marie, aby byla produkce blíže plantážím cukrové třtiny. Dnes Saint James vlastní společnost La Martiniquaise a opravdu je to asi největší výrobce na ostrově, produkuje navíc i rhumy značky J.Bally.

Já osobně vnímám Saint James s historickým respektem, vím, že tato značka nese nemalý podíl na neskonalém nadšení Luca Gargana pro karibské rumy. Také si nešlo nevšimnout, že ty nejzajímavější staré láhve rhumu v aukcích a sbírkách pochází právě z této palírny. Usuzuji tedy, že Saint James má v Evropě velké zásluhy na pozitivním vnímání zemědělských rumů. Pojďme se tedy podívat na verzi XO (směs 6 – 10 let starých rumů), její senzoriku a hlavně chuť.

Saint James XO ve sklenici

Saint James XO in the box

Snad nikdy jsem nerecenzoval takhle tmavý zemědělský rum, barvu obecně moc neřeším, ale tento mahagonově zbarvený destilát mi napovídá, že bude hodně dobarvený karamelem, nebo že použité sudy byly extrémně vypálené. Protočím jej tedy ve sklenici, abych se přesvědčil, jak se profiluje jeho viskozita, slzy jsou absolutně příkladné, po chvilce setrvání na stěně se pomalinku spouští jedna vedle druhé zpět k hladině ve sklenici, nádhera.

Vůně je silně anýzová a eukalyptová, taková svěží a typická pro Saint James rhumy. Dřevitost, kterou bych asi očekával výraznější, je doprovázena citrusovými tóny a sladkostí vanilky a máslového bonbónu.

Naplněn zvědavostí zkoumám první doušek, hořkost pomerančové kůry mě ihned udeří. Poválím však rhum po ústech a nestačím se divit, co vše nacházím, zázvorově-kořenitá chuť je neskonale podobná vůni, identifikuji spíše indické koření – koriandr, anýz, skořici a černý pepř. Celkově mi chuť připadá medicinální, hanebně „mýdlová“, ale naprosto skvělá a unikátní. Teď mi přijde, že Saint James bych vždy poznal od ostatních agricole rhumů, je drsnější, travnatý a naprosto jiný.  

Dochuť je překvapivě dlouhá, cítím v ní ony pepřové a mentolové tóny, což ji dělá asi tak hřejivou a delší, než bych očekával.

Jak je patrné, moje „souznění“ se Saint James XO mi rozbilo veškeré předsudky o této značce, je to sice velký hráč na trhu s rumy z Martiniku, ale rozhodně má co nabídnout. Pokud vezmu v potaz ještě cenu Saint James XO (asi 800 Kč), nemohu tento vzorek hodnotit jinak, než nejlépe jak dovedu. 

Moje hodnocení Saint james XO:

5 hvězd

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: