Rhum Rhum Liberation 2017 – Opravdu nejlepší agricole rhum?!

O produktech Rhum Rhum by se dala bezpochyby napsat menší kniha. Těch zajímavostí je mnoho, příběh samotného „stvořitele“ značky Luca Gargana, palírníka Vittorio Giovanni Capovilliho nebo specifická výroba samotného destilátu by si rozhodně zasloužili delší povídání než tento článek, kde se spíše zaměříme na samotný rum.

Ale nemohu si odpustit alespoň letmé nahlédnutí do těchto příběhů. Jedno české přísloví praví: „tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne“, a k tomu bych přirovnal i dlouhodobé rozpravy mezi Luca Garganem a maitrem (francouzsky mistr) Capovillou (významným a uznávaným italským palírníkem grappy). Luca žádal pana Capovillu, aby mu pomohl realizovat jeho sen, udělat nejlepší rhum na světě. A co k takové záležitosti člověk potřebuje? Určitě ten sen, myšlenku nebo vizi, jak má takový rhum vypadat, destilační zařízení, prostory na ostrově, kde dá rhum vyrábět, cukrovou třtinu, a hlavně zkušeného palírníka. V roce 2007 Luca Gargano posbíral vše, v první řadě „přemluvil“ Vittoria Capovillu ke spolupráci a ochotě odjet do Karibiku na nějaký čas, prostory poskytla palírna Bielle na ostrově Marie-Galante a destilační kotel navrhl sám maitre Capovilla a vyrobila ho německá společnost Muller. Detailní popis tohoto destilačního zařízení najdete na stránkách LM&V.

Suma sumárum, výroba podle Luca Gargana “nejlepšího rhumu na světě” mohla začít, osobně v tomto projektu vidím spíše slovo “experiment”. Myšlenka dělat agricole rhum z té nejkvalitnější, ručně sbírané cukrové třtiny na destilačním kotli je nepochybně skvělá. Přičteme-li zkušenosti samotného palírníka, jenž dokáže profilovat destilát díky experimentování s dobou fermentace, “sekání” destilace a typu staření, máme na výjimečný rhum opravdu zaděláno. Je však nejlepší na světě? Pojďme se a Rhum Rhum 2017 podívat.

Nejprve však pár technických informací o této verzi, Rhum Rhum Libération 2017 je rhum bez udání stáří, a věřte, že mnoho informací o něm také dostupných zrovna není. Mělo by se však jednat o destilát z roku 2010, jež celý svůj „život“ trávil v sudech po burgundském víně. Burgogne je oblast ve Francii, kde se pěstuje a produkuje burgundské víno (odrůdy z této oblasti jsou u nás známé jako Rulandské). Takže sedmi letý rhum, speciálně stařený přímo na Maria-Galante, lahvovaný při 45% alkoholu.

Rhum Rhum 2017 ve sklenici

Barva mi přijde taková matná, skoro až jemně kalná, mahagonová, s odstíny pomerančové kůry. Řekl bych, že je to způsobeno tím, že rum není filtrován za studena. Slzy jsou extrémně pomalé a nepravidelné.

Překvapení jsem objevil ve vůni, ta je dle mého názoru až moc nevýrazná, ale její sladkost cukrové třtiny se rozhodně identifikuje lehce. Dále jsem cítil anýz, mandle, černé ovoce a med.

První seznámení Rhum Rhumu 2017 s mými chuťovými pohárky bylo lehce rozpačité, absolutně jsem nevěděl co čekat, a to bylo zlomové. Ihned při prvním doušku mi bylo jasné, že tohle je pití pro chlapy, chilli, třísloviny, zemitost, černý pepř, kůže, tabák a dřevo je to, co od pořádného rumu očekávám. Žádné slaďáky, vanilka, med, karamel, máslové bonbóny se v tomto případě nekonají. Za mě naprosto skvělé a jedinečné pití. Dochuť je poměrně dlouhá, hřejivá a nechává v ústech hořkost a chuť černého pepře.

Celkově mohu hodnotit Rhum Rhum 2017 vlastně jen kladně, také to není levná záležitost, a i k tomu bych rád vztáhnul své hodnocení. Řekl bych, že Luca Gargano nám nabízí opravdu skvělý destilát, za který si však řekne i slušný peníz (cca 3000kč), osobně bych jej však nejlepším agricole rhumem neoznačil. 

Moje hodnocení Rhum Rhum Liberation 2017:

87/100

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: