Plantation Isle of Fiji – Aneb zajímavý původ nestačí

Plantation se v poslední době snaží zaujmout celou řadou poměrně pozoruhodných rumů. Kromě dražších, limitovaných edic se snaží přilákat i na kousky levnější a běžně dostupné. Jedním z nich, kupř. po boku Plantation Xaymaca, je právě i nyní recenzovaný Isle of Fiji. Jak tento rum v nebývalé konkurenci ostatních levných kousků obstál se můžete dočíst v této recenzi.

Z technického hlediska před sebou máme řekl bych poměrně obyčejný mladý destilát, který zaujme spíše neobyčejným původem. Rumy z Fidži jsou přeci jen lehce netradiční a byť jich Plantation vydal i vydává dostatek, od jiných výrobců jich tolik vidět není. Tento je blendem kotlíkových i kolonových destilátů stařených 2 až 3 roky v tropech v sudech po bourbonu a 1 rok v sudech po koňaku v Evropě. Fermentace probíhá 4 až 5 dní, což není nikterak nadstandardní hodnota. Bohužel musím konstatovat, že rum byl doslazen, přičemž cukru je zde 16 g/l. Síla je pak klasických 40 %.

Plantation Isle of Fiji ve sklenici

Barva tohoto rumu je světlejší zlatavá. Myslím, že je poměrně odpovídající jeho stáří. Slzy jsou pak pěkné a stékají spořádaně. Zde není nic v nepořádku.

Přičuchnout ke sklence s nějakým rumem z Fidži bývá zpravidla zajímavým zážitkem. Někdy příjemným, jindy spíše naopak. Domnívám se, že bychom charakter vůně mohli přirovnat k rumům z Jamajky. Zde je vůně jemná, s náznakem ananasu a banánů. Ucítit bychom mohli i něco jako jamajské estery, ředidlo, třtinu či tmavou čokoládu. Je vskutku zajímavá a jistě přiláká k napití.

Středobodem celé degustace je zjištění chuti destilátu. Ta je zde jemná, ovocná a našli bychom zde možná nějaké rozinky, vanilku či med. Celkově mi chuť přijde jaksi bez těla a domnívám se, že jediná věc, která toto kompenzuje je právě onen dodaný cukr. Ve výsledku je to rum příjemné pitelný, avšak s minimální komplexností. Poměrně zvláštní výsledek na to, že na stránkách výrobce uvádí, že je tento rum vhodný k samostatnému popíjení. Závěr je pak kratší a nese se opět na ovocné vlně.

Abych byl upřímný, tento kousek mě opravdu ničím nezaujal. Když bych jej srovnal s podobně naceněným Plantation Xaymaca, tak srovnání rozhodně neustojí. Za více méně stejné peníze nabízí Xaymaca o poznání výraznější a bohatší chuť, a ke všemu je bez přidaného cukru. Domnívám se tedy, že původní záměr stvořit „startovací“ rum z Fidži tentokrát nevyšel. Pozornost bych spíše věnoval dražším kouskům z této lokality, nejen z nabídky Plantation.

Mé hodnocení rumu Plantation Isle of Fiji:

53/100

Write a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: