Eminente Reserva – Opravdu jiná Kuba

Bezprostředně po našem uvedení rumu Eminente na trh cítím jakousi povinnost shrnout mé poznatky a nabyté vědomosti o tomhle bezpochyby zajímavém kubánském rumu. To, co z mého pohledu dělá tenhle rumový produkt zajímavým, je transparentnost výroby a celé produkce. A také to, že Česká republika je jedním ze čtyř států na světě na které bylo Eminente přednostně uvedeno. 

Eminente reprezentuje Kubu jinou, než ji běžně známe. Když si představím typické kubánské rumy, tak vidím velkoprodukci lehčích, spíše koktejlových destilátů, které spadají do množiny rumů španělského typu, podobné třeba těm panamským. Eminente však chce vystupovat z řady a spotřebiteli nabídnout divokou tvář ostrova, chuťově odkazující do 19. století. Proto si společnost Möet-Hennessy, jakožto majitel značky, zvolila pro Eminente symboliku kubánského krokodýla. Toho se jim podařilo vyobrazit jak na etiketě ve formě tvaru ostrova, tak i na láhvi samotné jež má strukturu krokodýlí kůže.   

Jsem velice rád, že jsme s Víťou měli tu možnost se zúčastnit příjemného online povídání o Eminente s obchodním ředitelem značky a také s marketingovou ředitelkou. Lépe jsme pochopili, na čem tento rum staví – na nadšení a vášni lidí, kteří ho stvořili. K výrobě rumu byl přizván také autor webu rumporter.com. Nejdůležitější osobou je však Maestro Ronero  César Marti,  který si rumem Eminente plní svůj sen a z rumů destilovaných v palírně Central Rum Factory (Santo Domingo v provincii Villa Clara) vytváří tento tekutý odkaz. Cesar je nejmladší Maestro Ronero – svůj titul si zasloužil v pouhých 33 letech, ale rozhodně to není žádný začátečník – letos už mu je 44, takže zkušeností má velkou spoustu.

Myslím, že bych mohl napsat mnoho řádků o kubánských rumech, výrobě Eminente, palírně samotné a nebo o kubánském chráněném označení původu. Ale částečně bych duplikoval informace, jež již byly napsané od Pavla Ungra a Jirky Nallera v recenzi Eminente na rumrock.cz, a také by se tento článek stal čtením na dlouhé zimní večery, proto jen bodově:

  • Kubánské palírny jsou od roku 1959 vlastněny kubánskou vládou a rumy jsou v drtivé většině směsi z různých palíren
  • Eminente splňuje podmínky kubánského DOP (chráněné označení původu), jež limituje některé výrobní procesy a určuje jednotné standardy pro všechny rumy produkované na Kubě
  • Vstupní surovina pro výrobu Eminente je 100 % kubánská melasa, velmi kvalitní, s vysokým obsahem zbytkového cukru (60 %), tedy asi o 10% více než u jiných produktů na kubě.
  • Fermentace trvá mezi 25 a 30 hodinami. Kvasinky jsou čistě přírodní.
  • Staří se po dobu minimálně sedmi let (velká část blendu by měla být i výrazně starší) v sudech po skotské a irské whisky, většina sudů je více než 20 let staré. 
  • Výsledný produkt je blendován z 13 šarží rumu, obsahuje 70 % aguardiente, což je nejvíce ze všech kubánských rumů (průměrně mají kubánské rumy jen 15 % aguardiente). Aguardiente je destilát z cukrové třtiny/melasy destilovaný na jednosloupové koloně na cca 75 % alkoholu, a je výrazně aromatický a chutný..
  • Eminente není filtrované za studena, což je u destilátu v síle pod 46 % unikátní. Jedním z pilířů kubánského rumu je filtrace rumu přes dřevěné uhlí, což tedy nevím, jestli tato alespoň na nějaké složce proběhla.
  • Do výsledné směsi je přidáno 6-8 g/l cukru, dle potřeby Maestra Ronera.

Eminente Reserva ve sklenici

Barva Eminente Reserva je opravdu tmavá, mahagonově-jantarová, dle mého názoru značně dobarvená karamelem. Slzy jsou poměrně široké, pomalé a pravidelné a jednoznačně napovídají o hutnosti a chuťové síle rumu.

Když ke sklenici přivoním, musím říci, že tohle je prostě typický rum španělského typu, alespoň tak jak ho vnímám já. Naprostá dominance karamelových bonbonů, vanilky a dřeva.

Chuť mě zaskočila svojí sladkostí, vůbec bych neřekl, že rum je doslazený cukrem tak málo. Mé chuťové buňky se chytají toho, co jim nabídly čichové receptory a opět si tak mohu užívat dezert v podobě vanilky, karamelek, kávu a kakao s příjemným doprovodem v podobě tabáku, bílého pepře a anýzu. Dochuť je poměrně dlouhá a příjemná, překvapivě není nijak kyselá a spíše mě pobízí k dalšímu doušku.      

Co říci na závěr?

Eminente je podle nás v Hedonism Spirit velmi zdařilý počin, který v rámci prvního releasu míří na nejširší publikum prémiových rumů. Přijde nám, že je to ideální rum na přechod mezi doslazenými a „pravými“ rumy, laikovy zachutná a odborníka neurazí. Prostě ideální dárek, když nevíte jaký rumař obdarovaný je. Přidaný cukr 6-8g /l je téměř na úrovni chybové odchylky hydrometrického testu, takže je opravdu jen na doladění chuti dle kubánské tradice. Můžeme jen doufat, že se v některých dalších edicích Maestro Ronero odhodlá k tomu, aby rum nechal bez přidání cukru. 

Mě osobně Eminente utvrzuje o tom, že číslo na láhvi (v tomto případě 7), rozumějme udané stáří, destilátu, nemusí nutně vypovídat o jeho kvalitě, ta se může stejně jako v sudu tvořit i v rukou master blendera, nebo dokonce i v jakékoliv výrobní fázi před samotným stařením.

Láhev se bude vyjímat na každé poličce rumového sběratele. A pokud bude Möet Hennessy se značkou pracovat podobným způsobem, jako se jim podařilo s Glenmorangie a Ardbegem, tak se z Eminente může během následujícího desetiletí stát další lovebrand v jejich portfoliu.

Moje hodnocení Eminente Reserva:

89/100

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: