Copalli barrel rested rum – Přímo ze srdce pralesa

Přímo v srdci deštného pralesa ve státu Belize na východním pobřeží Jižní Ameriky sídlí palírna jménem Copal Tree Distillery. Název palírny je odvozen od stromu Copal (česky Kopál), který je populární v mayské mytologii. Míza tohoto stromu byla využívána jako kadidlo na důležitých slavnostních událostech. Dle legendy tím docházelo ke spojení ducha lidí s přírodou. V dnešní době se pryskyřice používá k restaurování obrazů anebo jako lak na hudební nástroje.

Od názvu palírny se přesuneme k výrobě tohoto zemědělského rumu. Využívají se pouze tři přísady. Dešťová voda, čerstvě lisovaná šťáva z cukrové třtiny a kvasinky. Cukrová třtina se v harmonii s přírodou sklízí ručně. Z ní se lisuje šťáva, která se musí zpracovat do 24 hodin, jinak se znehodnotí. Destilování probíhá v „pot-still“ měděném kotli. Poté se uloží na rok do sudů z amerického dubu, ve kterých předtím odpočíval bourbon. Z toho nám vznikl název Copalli barrel rested. Při lahvování se naředí dešťovou vodou na sympatických 44 %.

Lahev je masivní, „old school“ a příjemně se drží. Na hrdle najdeme kolek s textem: “Destilováno a lahvováno v Belize.”

Copalli ve sklenici

Agricole rum má velmi světlou hnědou barvu řekl bych s lehkými zlatými odlesky, kterou získal stařením v dubovém sudu. Na první pohled je vidět, že to prostě není mohutně dobarvovaná a dostařovaná solera.

Slzy tvoří tenké a daleko od sebe. Stékají takovým klasickým tempem.

Vezmu sklenici do ruky a už z velké dálky ucítíme typickou agricole vůni (zápach). Prostě zemědělský rum poznáte bez nejmenšího zaváhání pro svou typickou syrovou vůni, která se nedá s ničím zaměnit. Nyní se do vůně ponořím a ze začátku nejvíce cítím ořechy a zpovzdálí se objevují i rozinky. Když se Copalli ve sklenici nadechne tak se přidá vůně kůže. Chuť je typicky agricolová, suchá, s tóny ořechů. Když zavřu oči, tak se myšlenkami přesunu doprostřed deštného pralesa. Vychutnám si tento okamžik a polknu. Závěr je příjemně dlouhý, jak se sluší a patří.

Copalli barrel rested bude vhodný úvod do světa zemědělských rumů. Není výrazně drahý a palírna má pěkně zpracovaný příběh. Kdo by nechtěl podpořit dělníka na plantáži, sekajícího cukrovou třtinu abychom mohli pít tento rum. Já daleko raději podpořím malou palírnu, která dbá na hodnoty, než obrovskou palírnu, která chrlí tuctové dochucované rumy.

Osobně si myslím, že všichni milovníci rumů by měli nějaký zemědělský rum vyzkoušet. Ovšem rumaři se dělí na ty, kteří agricole rumy milují anebo nesnáší. Do které kategorie patříte vy?

Moje hodnoceni Copalli barrel rested:

3hvezdy

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: