Clairin Vaval – Mění dogma o bílých rumech

Asi neexistuje jiný bílý rum, který mě takto chuťově odrovnal. Když jsem jej poprvé ochutnal, tak jsem čekal dost, ale takto odlišný „rum“ vůbec. Opět tedy již na začátku recenze prozrazuji, jak budu hodnotit, avšak představení Clairin Valval jsem asi jinak napsat nemohl.

Příběh tohoto rumu začíná na Haiti, které sousedí na ostrově Hispanola s Dominikánskou republikou a kde se v roce 1804 lidé vzbouřili proti otroctví a západní svět o tento stát ztratil zájem. I díky tomu zůstalo toto místo úžasně tradiční. Na Haiti, jakožto velice chudém státu, je jedna světu známá, větší destilerie Barbancourt a pak jsou zde stovky malých rodinných, které produkují tradiční rum clairin.

Clairin je rhum destilovaný i 200 let starými metodami, který můžeme nalézt v malých vesnicích na Haiti. Věřte nebo ne, ale takovýchto domácích palírniček nalezneme na Haiti několik stovek. Luca Gargano a jeho kolega Daniel Biondi navštívili Haiti v roce 2012 a až po 15 návštěvách objevili 3 destilerie, které vyrábí obzvláště dobrý clairin, vhodný pro šíření po světě. Jejich palírníci jsou Fauber Casimir, Michel Sajous a Fritz Vaval (1940), příjmení těchto mužů tvoří názvy produktů, které Velier uvedl na trh.

Rhum který se nazývá Clarin musí splňovat tyto zásady jeho výroby:

palirna clairin vaval

To, co bychom v Evropě pravděpodobně nazývali „super BIO“, je na Haiti v podstatě samozřejmost, Rum clairin je tedy zásadně vyráběn pouze z tzv. panenské cukrové třtiny. Nelze fermentovat moderní, biologicky upravené odrůdy ani používat pesticidy.

Takováto organická třtina se musí sklízet ručně a v podstatě se zakazuje i používání mechaniky pro dopravu, takže se využívají domácí zvířata, anebo čistě lidská síla.

Clairin je rhum ze šťávy z cukrové třtiny, ta se však také nesmí nijak upravovat, ředit vodou, ani chemicky stabilizovat. Je však povoleno použít přírodní citrónovou šťávu pro snížení pH.

Stejně jako třeba na Jamajce v palírně Hampden, i rhum clairin je fermentovaný pouze přírodně. Takovéto divoké nebo spontánní kvašení nám 100% zachovává autenticitu dané oblasti. Kvašení musí trvat alespoň 120 hodin.

Jak již bylo zmíněno, destilace probíhá v „domácích“ palírnách, jsou to naprosto unikátní, individuálně vyrobené destilační zařízení. Ty je povoleno zahřívat jen pomocí ohně, do kterého se obvykle dává bagassa – suché stonky třtiny po vylisování.

Lahvování probíhá přímo v destilační síle, většinou kolem 50% alkoholu. Rhum se již neředí vodou. Plnění lahví musí proběhnout na Haiti. Já si pro dnešní recenzi vybral Clairin Vaval, nestařený bílý rhum s obsahem alkoholu 51,1%.

Clairin Vaval ve sklenici

clairin vaval label

Jedná se o extrémně aromatický rum, jeho vůně se ihned po nalití do sklenice rozptýlila po okolí a přímé přivonění mi jen zvýraznilo sladkou vůni medu a lučních květin. Můj nos se v podstatě utápí v nepřeberném množství sladkých vůní, cítím lesní ovoce, švestky, ananas a citrusy, ale i mnoho dalších vůní, které nedokáži identifikovat. Celkově však vůně vytváří dojem, že Clairin Vaval v podstatě není ani rum.

U prvního doušku očekávám úder bílého rumu, spíše pálenky, o síle 51%, a vlastně se mé očekávání docela naplňuje. Jedná se o surový, skoro až divoký rhum, mírně hořký, lehce nasládlý a neskutečně zajímavý.

U druhého doušku sedím a přemýšlím: tak takhle teda chutná cukrová třtina na Haiti? Ta pravá, nemodifikovaná odrůda? Asi ano.  Hledám tradiční rumové chutě, ale moc se mi to nedaří, tento rhum mi připomíná olivy jakoby ve sladkém nálevu. Jistou podobnost s agricole rumy tam samozřejmě je, ale celkově je Clairin Vaval naprosto unikátní.

Díky této zkušenosti zařazuji Clairin Vaval mezi nejlepší a nejzajímavější rumy, které jsem kdy pil. Zkuste jej i vy, věřím, že vás také značně ohromí.

Moje hodnocení Clairin Vaval:

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: