Clairin Sajous 19 Mois ex-Caroni #CARSA10 – Za hranou výjimečnosti

Musím se přiznat, že ve mně panuje jakási „slabost“ pro rumy Clairin, dokonce si myslím, že moje okouzlení jejich výjimečností bylo patrné i z článku o Clairin Vaval. V případě tohoto Clairinu je však výjimečnost a exkluzivita ještě umocněna rukou, nebo spíš myšlenkou Luca Gargana, a to nechat tradiční Haitskou pálenku ze šťávy z cukrové třtiny stařit v sudech, které mu tak nějak „zbyly“ po nalahvování rumů Caroni. Zkrátka a jednoduše, Luca nechal vzniknout naprosto unikátnímu produktu zkombinováním dvou naprosto výjimečných rumových exemplářů.

Tento ex-Caroni Clairin jsem poprvé ochutnal v Kyjově od Martina Navrátila (RumMe), a když jeho celý název byl něco jako Clairin Ansyen Sajous 2016 1YO #CARSA4 (Daniele Biondi), ihned jsem věděl, že tuto lahev musím mít doma. Poté jsem však zjistil, že typů těchto Caroni speciálů je opravdu mnoho a objednal jsem nepatrně odlišný ClairinSajous#CARSA10 (Andrea Attanasio). Jaký je reálný rozdíl? Společnost Velier (LM&V) vybudovala na Haiti sklad, kde staří rumy Clairin, kdy v roce 2016 byly některé umístěny do sudů po Caroni a v roce 2018 několik z nich nalahvováno. Selekci casků, které se budou lahvovat, provedli Velier barmani, jejich jména a čísla sudů tedy odlišují jednotlivé Clairin lahve (například Nicos Arvanitis, Andrea Attanasio, Lidwine Maro nebo Luca Simonetta). 

Mám tedy před sebou poměrně mladý rum, ale jsem přesvědčen, že jeho chuť bude intenzivní a komplexní. Jeho cenovka se pohybuje kolem 1500kč, což, na ani ne dvouletý rum, není málo peněz, tak se pojďme podívat, jestli za to opravdu stojí.

Hedonism Spirit banner

Clairin Sajous 19 Mois ex-Caroni (Andrea Attanasio) ve sklenici

Vzorek jsem nalil do glencairn sklenice a nechal chvilku „nadechnout“, jeho výrazné aroma se však rozprostřelo po okolí tak, že jsem se ihned vrhl na samotné degustování. Tušil jsem, že slzy nebudou nic zajímavého, ale i ty potvrdily očekávanou chuťovou intenzitu. Nejprve stekly k hladině poměrně rychle a po slézy vytvořily na stěnách sklenky souvislé mapy.

Vůně, jak jsem naznačoval, je jednoduše extrémní a opravdovou kombinací obou „vstupních hodnot“. Clairin Sajous je samozřejmě dominantní svojí travnatostí, ovocnými tóny, ale hlavně citrusovou kůrou, banány a ananasem, taková ta medová sladkost, kterou zbožňuji. Caroni se však projeví již ve vůni, hořkost a takový ten typický „gumový“ nádech mocně doprovází lehkou dřevitost a vanilku. No, tohle bude zajímavé, sám jsem zvědav, co mě čeká dál.

Musím se přiznat, že chuť byla pro mě opravdu těžká na hodnocení. Síla alkoholu (53,1%) v kombinaci dvou naprosto odlišných chuťových profilů mi doslova zatopila v ústech. Byl jsem překvapen, jak moc Caroni cítím, dominantní hořkost a sudovost značně potlačuje svěžest Clairinu. Dohromady vytváří jakousi kombinaci sladko-hořkých chutí, kterou si vybavuji jako kůru z citrusových plodů. Konkrétně identifikuji pouze vanilku, skořici a vlašské ořechy. Dámy a pánové, tohle je opravdu „šílené“ a těžko popsatelné.

Překvapivě dlouhý závěr je dle očekávání hřejivý a evokuje ve mně pocit, jako bych cumlal hašlerku nebo nějaký bylinkovo-mentolový bonbon. Jednoznačně příjemná a osvěžující záležitost.

Vím, že i po takhle rozpačitém hodnocení bych měl vyřknout nějaký verdikt nebo svůj pocit z Clairin Sajous 19 Mois ex-Caroni (Andrea Attanasio). Je to určitě zajímavá zkušenost, rád jsem jej ochutnal a rád jej budu nabízet návštěvám s pocitem výjimečnosti jeho chuti a příběhu. Osobně však hledám jeho místo v mém baru, mám pocit, že já si jej na večerní popíjení dopřeju jen zřídka, na to mi přijde moc „divoký“. Musím vyzkoušet, jaké z něj bude daiquiri, určitě to bude lehce dražší koktejl a možná i moc chuťově výrazný, ale třeba bude stát za to.

Pokud byste přede mě postavili Clairin a Caroni, asi sáhnu spíše po Clairinu, v tomto případě zde však mocná síla Caroni hraje prim, a proto nad verdiktem váhám. Těžko hledám balanc v tomto vzorku, mé pocity se ve mně bijí stejně jako chutě v Clairin Sajous 19 Mois ex-Caroni. Ať už má slova zní jakkoliv kriticky, tak věřte, že rum je to určitě kvalitní a výborný, odvaha vytvořit takhle unikátní produkt určitě stojí za plusové body. Zkuste jej, pokud máte tu možnost, a udělejte si vlastní obrázek.

Moje hodnocení Clairin Sajous 19 Mois ex-Caroni:

4hvezdy

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: