Zemědělský rum – Rhum agricole

Jeden z typů rumů, který je jednoznačně odlišován skoro ve všech rozděleních, je rhum agricole. Naprosto jednoznačná kategorie, zdálo by se, ale není tomu tak. Zjistil jsem, že právě těmto rumům je třeba věnovat větší pozornost při vysvětlování, jelikož jejich definice je často podávána tak „jednoduše“, že jsou snadno za zemědělské rumy považovány i produkty, které do této kategorie úplně nespadají. Co tím myslím? V poslední době jsem byl svědkem hned několika diskuzí na téma „zda je, či není, daný rum agricole rhumem“, a zdá se mi, že lidé v tom úplně jasno nemají a často se pletou. Pojďme si spolu projít, co opravdu zemědělské rumy definuje a hlavně odlišuje od jiných. V podstatě se zkusím vrátit na začátek problému a jinou cestou Vám ukázat, že je to rozdělení naprosto jednoduché.

Definice zemědělského rumu (rhum agricole) ve dvou bodech:

  1. Všechny zemědělské rumy jsou vyrobeny z třtinové šťávy, ale pozor, ne všechny rumy ze šťávy z cukrové třtiny jsou zemědělské rumy.
  2. Rhum agricole je definice pro rum pocházející výhradně z ostrova, lépe řečeno území, které patří pod francouzskou nadvládu (GuadeloupeMartiniqueSaint-BarthélemySaint MartinFrench Guiana).
rozdelení rumu ze stavy z cukrove trtiny

Systém AOC (Appellation d’Origine Contrôlée)

Zemědělské rumy z Martiniku jsou označovány „AOC“, je to v podstatě chráněné označení původu zboží, rumy vyrobené na tomto ostrově se mohou při splnění určitých podmínek výroby (obsah alkoholu čistého destilátu, doba fermentace, atd.) pyšnit tímto francouzským označením. Pokud přidáme typické francouzské určování stáří destilátu, jako jsme zvyklí třeba u cognacu – V.O., V.S.O.P, Hors d’Age, XO anebo „Rhum vieux“ tak můžeme říct, že spotřebitel má poměrně jistotu co pije a jakou kvalitu za své peníze dostává.

Závěrem bych jen chtěl dodat pár mých osobních poznatků a zkušeností:

  • Zemědělské rumy jsou typicky destilovány na menší obsah alkoholu než melasové rumy (kde se páleník snaží oddělit sloučeniny síry), díky použití čisté přírodní šťávy lze dosáhnout více chuti.
  • Zemědělské rumy jsou prostě jiné, drsnější, dražší, ale častokrát právě ty nejzajímavější.
  • Lidé často řeší rozdíl mezi šťávou z cukrové třtiny a sirupem z cukrové třtiny, jaký je mezi nimi rozdíl a jestli jsou agricole rhumy ze sirupu. Nejsou, u sirupu se můžeme bavit o dvou typech – z koncentrované šťávy a také přímo z cukru, které jsou produkovány hlavně kvůli lehčí manipulaci a aby se zabránilo zkažení produktu třeba při převozu. Věřte, že zemědělské rumy jsou opravdu z lokální čerstvé šťávy.
  • Pokaždé když nějakému „rumovému laikovi“ nabídnu rhum agricole, jsem v očekávání, jak se bude tvářit a jak mu bude chutnat. A zatím se setkávám hlavně se dvěma názory, buď mu velice chutná, častokrát nejvíce ze všech ochutnaných rumů, anebo mu vůbec nechutná, zajímavé.
  • Pokud chcete začít se zemědělskými rumy, doporučuji Trois Riviére VSOP, je to velice jemný, vybalancovaný a líbivý rhum. Anebo prostě přijďte na některou z našich degustací, my máme rhumy rádi a jsou nedílnou součástí každé naší degustace.
rumy z francouzskych ostrovu
Zde máme krásný příklad třech rumů z původně francouzských ostrovů, ale pouze jeden je rhum agricole.

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: