Ve stopách rumu – Barbados

Pakliže chceme porozumět rumu, je moudré se seznámit se zeměmi, odkud pochází a které jsou s tímto lahodným tekutým zlatem neodmyslitelně spojeny. V tomto i nadcházejících článcích si je tak alespoň v obrysech představíme. A pokud má být některá země první, bude to právě Barbados. Rum je zde skutečně jako doma, protože první zmínky o něm máme přímo odtud a pocházejí ze 17. století. Tou dobou se rumu říkalo „kill-devil“, nebo také „rumbullion“ a své dnešní jméno získal rum až v průběhu následujících let. Zpátky však k samotnému ostrovu, kde celý příběh začal.

Barbados je ostrovní království ležící na východě Karibiku, na stejnojmenném ostrově obklopeném korálovými útesy. Hlavním a také největším městem Barbadosu je Bridgetown. Byť geograficky není jejich součástí, často je Barbados řazen k ostrovům přezdívaným Malé Antily. Právě geografická pozice Barbadosu byla určujícím prvkem jak pro historii, tak i kulturu. Není se čemu divit, když je jakýmsi pomyslným předsunutým opevněním Karibiku. Od konce 17. století byl tak důležitým pojítkem mezi západní Evropou, východními karibskými zeměmi a částečně i Jižní Amerikou.

Zajímavým faktem je, že téměř celá plocha ostrova je pokryta korály (někde až 90 metrů silnou vrstvou). Známá a oblíbená palírna Mount Gay, ležící v severní části ostrova, na toto ráda poukazuje s tím, že právě proto je jejich voda, užívaná k výrobě rumu, velmi kvalitní. Měla by pocházet z více než 300 let staré studny, kterou vykopali jejich předchůdci. Většinu ostrova tvoří nížiny, které ve vnitrozemí jen tu a tam přerušují vyvýšené oblasti. Jak bychom očekávali, klima je zde tropické a střídá se zde období dešťů a období sucha. Typickým porostem jsou tropické deštné lesy a mangrovníkové porosty. Ty však musely ve velké míře ustoupit plantážím cukrové třtiny a pastvinám. Mezi zvířaty bychom zde našli opice, zajíce, holuby, kolibříky, delfíny a mnoho dalších.

Barbados dlouhá léta fungoval pod anglickou nadvládou, a to bez přerušení od 17. století až do roku 1966, kdy získal nezávislost. Občas můžeme zaslechnout, že je možná „nejangličtějším“ ostrovem Karibiku. Není tedy s podivem, že úředním a hlavním jazykem je zde angličtina. Kdybyste byli zdejší, možná byste se dorozuměli i „Bajan“ angličtinou. Což je jakási její verze ovlivněná dalšími karibskými dialekty, typická pro neformální mluvu. Většinu kulturního života bychom našli v hlavním městě. Narazit zde můžeme na knihovnu, Barbadoské muzeum postavené roku 1933 nebo Barbadoskou galerii umění. V lednu se zde koná oblíbený jazzový festival a jednou z tradičních událostí, která se během roku na Barbadosu slaví, je tzv. „Crop Over“. Každoroční letní festival trvající několik týdnů, mající svůj původ ve sklizni cukrové třtiny. Od 70. let, kdy byla jeho tradice obnovena, je festival zaměřený na hudbu, jídlo a všemožné formy umění.

Barbados jako země rumu

Nemluvili bychom o Barbadosu, kdyby nebyl tak úzce spjat s rumem. Nakonec, byl to samotný George Washington, který si při příležitosti uvedení do úřadu v roce 1789 nechal z Barbadosu dovézt celý soudek. Zdejší rum můžeme označit jako britského typu, což znamená, že je kořeněnější a mnohdy tvrdší. Také se zde v podstatě nesetkáme s rumem doslazovaným, neboť to zdejší zákony nedovolují. Najdeme zde hned několik oblíbených palíren. První z nich je Mount Gay. Původně na Barbadosu byla celá řada menších plantáží. Jednou z nich byla i Mount Gilboa a jejím správcem se stal velmi zkušený a úspěšný člověk Sir John Gay Alleyne (1724-1801). Dokázal vést lidi, byl filantropem a snažil se bojovat proti otroctví. Právě na jeho počest pak byla po jeho smrti plantáž i s přilehlou palírnou přejmenována právě na Mount Gay. Dnes je tato palírna známá rumem, který ctí tradice a je destilován v klasických kotlících i kolonách. Zde bych doporučil především rumy Mount Gay XO a také 1703 Master Select.

Další destilérkou je Foursquare. Její majitelé, rodina Sealů, nejprve skoupila několik značek, např. ESA Field, Old Brigand nebo také Doorly’s. Naskytla se ovšem příležitost zakoupit zchátralý cukrovar, jehož nejstarší budova je z roku 1636. Intuice Sira Davida Seala, který tento krok v devadesátých letech minulého století učinil, se vyplatila. Nyní je tato palírna jednou z nejmodernějších a nejefektivnějších široko daleko. Nynější master blender Richard Seale je jednou z nejvýraznějších postav ve světě rumu. Opět je zde důraz na tradici, kvalitu a upřímnost. Doporučit by se dal snad jakýkoli rum, který je zde vyroben. Namátkou například rumy The Real McCoy 12, Doorly’s 12, nebo jakékoli produkty z řady Exceptional Cask Selection.

Komu by ani zmíněné produkty nestačily a měl by zájem nejen chutě vanilky, banánů a karamelu (jak je u „bajan“ rumů zvykem) dále objevovat, je zde ještě pár dalších možností. Stojí zde poměrně nová minipalírna St. Nicholas Abbey, sídlící ve zrestaurovaném, přes 350 let starém zámku. Dostat se k některému z jejich rumů je nicméně obtížné. Ti, co však měli možnost ochutnat, hodnotí velmi kladně. Opomenout bychom neměli ani poměrně velkou palírnu West Indies Rum Distillery (WIRD). Zde určitě stojí za zkoušku např. Cockspur 12. Rumy z produkce WIRD ale nalezneme i v lahvích francouzské společnosti Plantation, jenž tuto palírnu vlastní. Jejím majitelem a master blenderem v jedné osobě je Alexandre Gabriel.

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: