Rumové Palírny – Worthy Park

ZeměJamajka
Založení palírny2007
Styl (historické rozdělení)Britský
Vstupní surovinaMelasa
Destilační zařízeníKotel
Významná osobnostZan Kong, Gordon Clark
RumyRum Bar, Worthy Park

V seriálu rumové palírny se dostávám k mému oblíbenému Worthy Parku, tahle palírna je pro mě takový „jamajský Foursquare“, vnímám ji tak proto, že je to novodobá palírna, která byla s vášní a péčí obnovena, aby produkovala jeden z nejlepších rumů na světě.

I když se první zmínky o destilaci ve Worthy Parku datují někdy kolem roku 1741 tak vězte, že v roce 1960 byl lihovar nucen zastavit výrobu díky jakési cukrovarské krizi na Jamajce.  V té době již vlastnila Worthy Park rodina Clarků a Gordon Clark, člen čtvrté generace rodiny, se v roce 2005 zasloužil o znovu vybudování palírny, kdy byl nově vystavěn cukrovar i lihovar za použití moderních technologií na zpracování cukrové třtiny. Dnes patří k naprosté špičce v efektivitě zpracování cukrové třtiny v Karibiku, s možností vyrábět rozmanité druhy rumů. 

Přestavba, nebo modernizace, chcete-li, trvala dva roky a v roce 2007 vytekl z palírny první destilát, jež byl plněn do lahví, a to konkrétně Rum Bar Overproof – produkt určený do koktejlů, jakož to konkurence legendárnímu J.Wray & Nephew. Je to logický počin, protože i dnes naprostá většina produkce palírny je spotřebována na jamajském trhu. Worthy Park pak prodává své produkty nezávislým plněním a blendovacím společnostem po celém světě, ale naštěstí také produkuje a vyváží svoje vlastní rumy, které vyváží na různé trhy a ten český, díky bohu, patří mezi ně.

Výroba rumu ve Worthy Park

Palírna produkuje výhradně melasový rum, je to logické, protože Worthy Park je zároveň cukrovar. Pokud se podíváme na celý proces, tak bych začal u zásobníků na melasu. Ty jsou o objemu 55 000 litrů a zásobují směsné tanky pro fermentační proces. Pokud se zaměříme na vysoce esterové rumy, tak pro výrobu kvasu pro takovéto produkty Worthy Park používá melasu, třtinovou šťávu a dokonce i drť cukrové třtiny (bagasse). Tyto drcené stonky poskytují přirozené kvasinky a eliminují tak potřebu masivního přidávání jiných kvasinek.

Fermentace samotná je různorodá, záleží na produktu, který chce palírník vytvořit. Pro ty nejlehčí rumy vyráběné ve Worthy Parku se kvašení pohybuje kolem 30 hodin, pro ty vysoce esterové i 3 týdny.

Na řadu se pak dostává měděný Forsyths, karibský destilační kotel se dvěma „mezikotly“ (retorty). Ten je lehce natřený na hnědo a dle mého názoru opravdu nádherný. Tento kotel je zcela automatizovaný a dovede za jeden šesti hodinový destilační cyklus zpracovat 18 000 litrů kvasu.

Worthy Park port still

Pokud vás zajímá, jak destilace samotná probíhá, vězte, že budete překvapeni stejně jako já. Jak je zřejmé, tak se budeme bavit o vysokých číslech, kdy sběr destilátu neboli selekce „těla“ začíná na 85% alkoholu. Proces začíná tím, že se určí „hlava“ destilace, což v případě Worthy Parku může být až prvních 400 litrů, v té době tedy vystoupá alkoholometr nad 85% a sbírá se tělo, jakmile výstup klesne pod 85% alkoholu, tak se sběr zastavuje. „Ocas“, neboli konec destilace se používá pro následnou redestilaci. Takto se dá vytěžit asi 270 litrů rumu na jednu tunu melasy a denně je pak Worthy Park schopen vydestilovat asi 9000 litrů čistého destilátu (surového rumu).  

Výpalky, neboli dunder, Worthy Park pro další fermentaci nepoužívá, ale vytváří z něj hnojivo pro jejich třtinová pole.

Poslední proces v řadě je uložení do sudů, neboli staření. To probíhá v místním skladu a v drtivé většině se odehrává v sudech po Jack Daniels Tennessee whisky. Všechny sudy mají ve skladu patřičně označené, opět lehce moderněji, nalepovací etiketou. Jelikož palírna obnovila svůj provoz v roce 2007, tak se dnes na trhu můžeme potkat s 12ti letými rumy, produkovanými palírnou samotnou, které byly uvedeny na trh v roce 2019. Věřím však, že nějaké zásoby z tohoto roku nechávají ještě zrát a budeme mít tu možnost je v budoucnu ochutnat.

Jak jsem již zmiňoval, osobně mám Worthy Park velice v oblibě, líbí se mi jejich výroba, budování značky postavené na kvalitě jejich rumů a opravdu decentní marketing. Spolu s palírnou Hampden pro mě tvoří jakési dva protipóly, co se týče modernizace výroby jamajského rumu, na které nedám nikdy dopustit. 

Zdroj: Cocktail Wonk

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: