Rhum J.M Multimillésime 2002-2007-2009 – komplexita na entou

Po neskonale dlouhé době jsem se ocitl v situaci, kdy jsem ochutnal rum, teda rhum, o kterém Vám potřebuji napsat. Nikdy jsem neskrýval svoji pozitivní zaujatost k palírně, nacházející se pod horou, nebo neaktivní sopkou, chcete-li, Mont Pelée, Rhum J.M.

O palírně samotné, jenž, jak doufám víte, se nachází na ostrově Martinik, jsem dříve napsal několik vět v recenzích Rhumu J.M XO a Calvados cask finish. Ale jak se říká, opakování je matka moudrosti, tak si pár faktů neodpustím ani v této recenzi. Malebná, „červená“ palírna se rozkládá v džungli na severu ostrova a používá pro své rhumy výhradně šťávu z cukrové třtiny, vypěstované v půdě právě v oblasti pod Mont Pelée, a její charakter je tedy ovlivněn lávou, jejíž zbytky se v zemině nachází z doby, kdy sopka byla ještě aktivní.  Pro destilaci používá pouze destilační kolonu a samozřejmě může používat AOC Martinique pro rhumy, jež tento výrobní proces splňují.

Rhum J.M Multimillésime 2002-2007-2009 je na první pohled limitovaná edice, směs několika ročníků, které byly stařeny odděleně, aby pak byly vloženy do scelovací kádě pro propojení charakteru destilátu. Z technických informací by se hodilo ještě zmínit, že bylo vyprodukováno 17500 lahví a tento rhum byl vyhlášen rhumem ostrova Martinik v roce 2018. Směsi tří ročníků dominuje ten z rou 2002, jehož je v blendu použito 75%, a logicky je i nejstarší, strávil 11 let v sudech z amerického dubu a poté další 2 roky v sudech z francouzského dubu. Tak pojďme na to! 

Rhum J.M Multimillésime 2002-2007-2009 ve sklenici

Barva se mi bude popisovat poměrně jednoduše, je prostě nádherná. Unikátní odstín tmavého mahagonu, bez odlesků a pro mě pastva pro oči. Slzy jsou pravidelné a vzhledem k obsahu alkoholu (k tomu se dostanu později) pomalé.

Jestli je něco, co stojí za vyzdvihnutí, je to vůně, ta je prostě dokonalá. Když jsem k Rhumu J.M Multimillésime 2002-2007-2009 poprvé přivoněl, byl jsem ohromen – komplexita na entou. Dřevitost sudů, která je doprovázena typickou agricole vůní, jenž definuji jako mandlovou a citrusovou, se svěžestí mentolu. Přijde mi, že cítím i uhlí, nebo spálené dřevo, třeba to je právě ta sopečná půda, nevím.

Chuť je lehce jiná, což u zemědělských rumů není podle mě úplně typické. Identifikuji více klasické ovocné tóny – švestky, mango a ananas. Nutno však říct, že při delším poválení destilátu v ústech, se otevře očekávaná kořenitost, lékořice a i travnatost. Musím se přiznat, že bych si mnohem více tento rhum užil ve větší alkoholové síle, než 42,3 %. Pravda, že v této síle je dostupnější pro více lidí, hlavně agricole nováčkům, ale mně přijde chuť bohužel poměrně nevýrazná, jsem dokonce přesvědčen, že kdyby tento vzorek měl kolem 50 % alkoholu, byl by prostě dokonalý.

Závěr je však opravdu dlouhý, dřevitý a opravdu vám uzavírá zážitek z tohoto rhumu, ucítíte mentolové štípání a stejně tak travnaté taniny. Vrací se mi i dochuť rozkousaných mandlí, jako ve vůni.

Jak je asi zřejmé, i přes menší „voltáž“ si Rhum J.M Multimillésime 2002-2007-2009 opravdu užívám. Po delší době jsem našel destilát z cukrové třtiny, který mě mile překvapil a jeho degustování jsem si užil. Měli jsme jej v Hedonism Spirit na dvou degustacích pro veřejnost a musím říct, že i zde byly ohlasy skrze pozitivní, takže neváhejte a dejte mu šanci (dokud se dá ještě koupit).

Hodnocení Rhum J.M Multimillésime 2002-2007-2009:

91/100

Write a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: