Pusser’s Rum 50th Anniversary – příjemný odkaz na smutnou událost

Dnes je tomu přesně 50 let, co britské námořnictvo přestalo dostávat jako součást mzdy svůj příděl rumu (dříve jednu pintu na den). V roce 1970 se tedy poslední červencový den nesl v tomto „smutném“ duchu a je všeobecně známý jako Black Tot day.

Jak asi takový rum mohl vypadat a chutnat? Řekněme, že velice podobně jako současné rumy od společnosti Pusser’s. Charles Tobias, zakladatel této firmy totiž koupil recepturu a práva na to vyrábět právě takový námořnický rum, jaký byl dodáván britské flotile. K tomuto výročí nám připravili speciální limitovanou edici (3600 lahví), která vychází z jejich standardní řady námořnických rumů, a to konkrétně z Gunpowder verze, měla by však být ještě vylepšená.

Pusser’s Rum 50th Anniversary je samozřejmě směs rumů z tzv. British West Indies (Britská Západní Indie), neboli ostrovů, které pod britskou nadvládou produkovaly destilát z cukrové třtiny. A to konkrétně Barbados, Trinidad a Britská Guyana. Znalý rumař si již domyslel, že se tedy jedná o směs kotlíkových a kolonových rumů, ale za povšimnutí určitě stojí, že významnou část směsi tvoří destilát z dřevěného kotle Port Mourant, jež vlastní společnost Demerara Distillery Limited. Pusser’s Rum 50th Anniversary byl „blendován“ podle specifikace, kterou naposledy použil ED F Mann, slavný dodavatel rumu pro britské námořnictvo.

Pro mé veliké překvapení, Pusser’s Rum 50th Anniversary byl namíchán v palírně West Indies Rum Distillery (WIRD) na Barbadosu v roce 2015 z údajně 3 letých rumů. Pokud mě tedy mé matematické schopnosti stále neopustily, mělo by se jednat ve výsledku o 7-8 letý rum. Předpokládám totiž, že směs spolu spočinula v sudu do roku lahvování. Tak ale dost teorie, pojďme se podívat, jak tento Pusser’s chutná.

Pusser’s Rum 50th Anniversary ve sklenici

Černá láhev, ve které se tento produkt distribuuje, nám nepoodhalí informaci o barvě rumu, ale již mohu říci, že je dle očekávání výrazně tmavá. Všímám si však lehkých náznaků červených nebo spíše měděných odlesků. Slzy na stěnách sklenice stojí, v podstatě se ani nehnou, asi čekají na povel kapitána k tomu, aby stekly zpět na hladinu. To mi napovídá, že mě čeká chuťově výrazná záležitost.

Vůně je marcipánová, jablečná a výrazně karamelová, nemohu se ubránit identifikaci rumů z Port Mourant kotle, připomínající mi sherry, stejně jako jsem popisoval v recenzi Habitation Velier Port Mourant.

Těch chuťových vjemů je zde však nepřeberné množství, z kořenitých chutí cítím anýz, vanilku a lékořici. Celkově mi Pusser’s Rum 50th Anniversary přijde jako nedoslazený (nebo jen minimálně) rum El Dorado, suchý, poctivý, námořnický rum.

Dochuť je poměrně dlouhá, příjemně hořká a zároveň sladká, kombinace všeho toho koření a sladkých tónů mi opět připomíná jablečný koláč se skořicí. Avšak, opět se mi navrací pocit, jakoby byl tento rum stařený v sudech po sherry.

Obecně hodnotím Pusser’s rumy spíše kladně a tento „výroční“ není výjimkou. Líbí se mi jeho prezentace, načasování uvedení na trh, „gunpowder proof“ síla a v neposlední řadě to, jak chutná. Zpětně musím říct, že 54,5% alkoholu bych tomuto rumu ani neřekl a pil se moc příjemně.

Moje hodnocení Pusser’s Rum 50th Anniversary:

90/100

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: