La Hechicera – Solera, která mě očarovala

S rumem La Hechicera jsem se poprvé setkal na Rumfestu v Londýně už v roce 2018 a tohle setkání jsem lehce nastínil již v reportu z této akce. Myslím si však, že dnes mohu znovu připomenout, že old fashioned drink vyrobený z tohoto rumu byl pro mě jeden z nezapomenutelných zážitků, který jsem si z Londýna přivezl. Zpět ale k La Hechicera ronu, jeho název se překládá jako kouzelnice nebo čarodějka, nevím sice proč tento lehce mystický název vznikl pro značku rumu, ale mě očaroval na první dobrou.

Jak jsem již naznačil použitím slova „ron“, tak se jedná o rum španělského typu, vyrobený v Kolumbii v palírně Casa Santana Ron Y Licores. Jedná se o poměrně “mladou” palírnu, založenou Alfredo Riasco Labarcésem a jeho synem Miguel Riasco Noguerou v roce 1993. Rodina Riascos začala takřka ihned budovat tým, který jim bude schopen přinést exkluzivní, světově uznávaný rum. To se jim podařilo již v roce 1994, kdy se jim podařilo oslovit mistry „rumového řemesla“ z Kuby, a díky nabídce práce v nově vybudované moderní palírně, je dostali do Kolumbie. Master blenderem je velezkušený pan Mituoka, ale výsledné produkty a jejich úspěchy jsou vždy výstupem celého týmu.

Master blender Mituoka
Master blender Mituoka

La Hechicera je pouze jeden z mnoha  rumů, který se v palírně vyrábí. Je stařen za použití systému solera, což by někoho mohlo lehce odrazovat, dokud se však nedozvíme, že nejmladší rum, který do kaskádového staření přichází, má 12 let. Dle mého názoru je to něco unikátního, když si k této informaci přidáme pár drobností, jako že nejstarší rum v blendu je 21-letý, rum není nijak upravený a zrál v sudech po americké whisky, myslím, že se naše smysly mají na co těšit. Pojďme se na něj tedy podívat.

La Hechicera ve sklenici

Pokud výrobce zprávou „nemodifikovaný rum“ myslí i nedobarvený, tak klobouk dolů před intenzitou barvy ze sudu, spíše se však osobně přikláním k verzi, že La Hechicera dobarvená je. Rum má 40% alkoholu a jeho barva je opravdu nezvykle tmavá, mahagonová, s lehce červenými odlesky, jako tmavší jantar. Slzy se chovají naprosto příkladně, jsou pomalé a pravidelné.

Co mě naprosto nadchlo, byla vůně. Od takhle tmavého rumu bych očekával i výraznou karamelovou, vanilkovou a máslovou vůni, a přesně tyto tóny jsem ihned z La Hechicery cítil. Příjemné, sladké a smetanové aroma krásně doplňuje exotické ovoce, jako je mango, banány a pomeranče.

Chuťově je tato solera směs velice komplexní, tahle čarodějka vás okouzlí praženou kávou, čokoládou a kakaem. Ovocné chutě už zas tak nenacházím, spíše mě baví lehká hořkost a kořenitost, kterou báječně doplňují vlašské ořechy a javorový sirup.

Dochuť je středně dlouhá, mandlová a opět jen decentně kořenitá, jmenovitě nacházím hlavně bílý pepř.

Asi nemusím nijak poukazovat na fakt, že jsem opravdu okouzlen, toto je solera rum, který opravdu stojí za řeč. Oceňuji primárně to, jak lehce se popíjí, jak je krásně balený a jak málo stojí. Za cenu pod 1000Kč dostanete opravdu příjemný, vyvážený a svým způsobem unikátní rum. Rozhodně doporučuji vyzkoušet. 

Moje hodnocení La Hechicera:

95/100

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: