J.Bally 12 – Tak tenhle rhum mě baví

Na rumu mám rád jeho příběh, proto vždy když píši recenzi, tak se snažím nejen popsat to, jak mi rum chutná nebo jaké chutě v něm nacházím, ale i kousek z jeho historie a třeba i nějakou zajímavost. V případě J.Bally nebude příběh tak zajímavý, a hlavně nebude pozitivní, což mi tak trošku vadí. Ale nedá se nic dělat, historii neovlivníme, a tak se o ní lze pouze bavit a brát ji jako fakt.

První zmínky o palírně Habitat Lajous se datují někdy kolem roku 1670, což je neskutečně brzy, a někdo by tedy mohl rozporovat nejstarší dochovanou palírnu Mount Gay, ale jak jsem již naznačoval, palírna se nedochovala. Pozemek, a tedy i celé sídlo palírny, bylo prodáno v roce 1917 mladému inženýrovi jménem Jacques Bally, ten palírnu restrukturalizoval a instaloval parní stroj a destilační kolonu, kterou sám navrhl.

Palírna J.Bally změnila majitele v roce 1987 a poté byla v roce 1989 bohužel zavřena. Avšak značka se podařila zachovat, v roce 1997 vstoupila do vlastnictví J.Bally významná palírna, nacházející se také na Martiniku, a to Saint James. Destilační kolona nebyla v té době již ale použitelná, a tak Saint James mohl zachránit pouze značku, rhumy J.Bally jsou dnes tedy vyráběny naprosto jinou metodou, než tomu bývalo před třiceti lety, myšleno stárnutí a destilace. Stále se však jedná o vynikající zemědělské rumy splňující pravidla AOC.

V této recenzi se podíváme na velice starý (na poměry rhumů agricole) J.Bally 12 s obsahem alkoholu 45%, u rhumů z Martiniku si můžeme být jistí, že číslo 12 znamená věk nejmladšího rumu v blendu, pojďme tedy na něj.  

J.Bally 12 ve sklenici

Jak je již mým zvykem, barvu v podstatě nehodnotím, jen si dovolím zmínit, že se jedná o tmavší odstín jantaru, ne nějak výrazný v odlescích, spíše matný vzorek. Pokud J.Bally 12 prokroužím ve sklenici, identifikuji poměrně rychlé stékající slzy takové řekl bych olejové konzistence, je to pro mě docela překvapení. Ale po chvíli se moje pocity ještě umocní, když se na sklenici zadívám podruhé, na stěnách se vytvořily mapy, jako kdyby měl rum 30g cukru a víc (ale vím, že má 0), odhaduji tedy, že tohle je ten rukopis Saint James.

Vůně je famózní, když jsem postavil rhum na stůl a zkoumal barvu, připadal jsem si, jako bych si ukrojil kokosovou bábovku, jakou peče moje žena. Když však přivoním ke sklenici, necítím jen kokos, ale i různé ovocné tóny, meruňky, jablka a lesní plody. V pozadí nacházím medovou sladkost a trošku vanilky, kupodivu žádné travnaté tóny.

Ochutnávám první doušek a v podstatně nevím co psát, nenacházím dostatek vhodných superlativů, proto se raději napiji ještě jednou. Jemná ovocná bomba exploduje v mých ústech, mírně vyšší podíl alkoholu pociťuji jen lehce. Konečně nacházím typickou travnatost zemědělského rumu, avšak nijak agresivní, potom černý pepř a lehce vanilku.

Závěr je dlouhý a příjemný, několikrát polykám a stále si mohu užívat lehce hřejivý konec rhumu J.Bally 12, dokonce nacházím i „sudovost“ a štiplavou kyselost.

Tohle je prostě skvěle udělaný zemědělský rum, je dostatečně stařený a za super peníz. Za mě je toto rozhodně zajímavá agricole volba, pokud chcete vyzkoušet 12 let starý rhum z Martiniku, běžte do něj, J.Bally 12 vás určitě nezklame.

Moje hodnocení J.Bally12:

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: