Hampden Estate 46% – Tradiční jamajský funk

K více esterovým rumům jsem se dostal až na UK Rumfestu 2018, kde jsem ochutnal Plantation Extreme ITP a HJC a také Worthy Park 2007 WPL. Někdo by mohl rozporovat, že to nejsou zas tak vysoce esterové rumy a všechny zmíněné patří spíše k těm lehčím co se týče esterů, ale i tak byl tento zážitek tak zajímavý a odlišný od ostatních, že jsem si tyto jamajské rumy s více estery oblíbil. Je zajímavé, že někdy kolem přelomu 19. a 20. století na Jamajce existoval zákon, že rum musel obsahovat minimálně 200 g/hlaa esterů, což je pro dnešní rumový svět naprosto nepředstavitelné. Naštěstí i dnes existují palírny, které takovéto rumy stále vyrábí a Hampden Estate je jedna z nich.

Hampden Estate je tedy tradiční jamajská palírna, která dříve vyráběla pouze bílé nestařené rumy a vysoce esterové rumy (DOK) pro lokální odbyt a obchodníky v Evropě (E&A Scheer). Její budoucnost byla nejasná a stala se tak součástí privatizace jamajských cukrovarů v roce 2009. Naštěstí velice vlivná rodina Hussey učinila největší nabídku jamajské vládě a stala se tak novým majitelem palírny. Andrew Hussey se tedy stal majitelem, výkonným ředitelem a obchodní tváří společnosti. Bohužel mu nespadl do klína i sklad se sudy, a tedy i zásobami starších rumů, a tak musel celé portfolio Hampdenu vybudovat od píky. Avšak dávno před touto akvizicí byl ohromen z tradiční výroby rumů Hampden (a Long Pond) a rozhodl se, ve spolupráci s Luca Garganem, tento jamajský poklad opět ukázat světu. Dobré se ponechalo, tradice a kvalita se nezměnila, a proto i nadále za těmito rumy stojí zkušený manažer celé palírny Vivian Wisdom.

Před pár lety se k nám Hampden rum v podstatě nedovážel, a i dnes máme poměrně omezený výběr. Jako běžný spotřebitel si mohu zakoupit pouze Habitation Velier (nebo nějaké jiné nezávislé plnění), Hampden Gold, anebo nedávno představový Hampden 46 % nebo 60 %. Jedná se o sedmi leté rumy z produkce společnosti LM&V (La Maison du Whisky & Velier), která se tak nově stala oficiálním plněním pro Hampden. Samotný Luca Garagano, jeden z majitelů LM&V společnosti, přijel tyto dva rumy od Hampdenu představit v únoru 2019 do Prahy. Myslím, že o této akci bylo napsáno mnoho, ať už na blogu RumRocku nebo RumMe, proto nebudu rozepisovat detaily tohoto eventu, ale spíš se zaměřím na charakteristiku rumu samotného.

Gargano Pyramid test
Luca Gargano a jeho Pyramidový test rumů

Jak je to tedy s estery u této lahve? Bohužel přesná čísla nám výrobce neuvádí, ale mělo by se pravděpodobně jednat o blend OWH (Owen W Hussey), LROK a DOK maques (marks). Avšak na mě tato verze působila spíše lehčeji, možná to bylo způsobeno ředěním rumu na 46 % alkoholu, takže bych usuzoval, že majorita bude OHW.

Označní g/hlaa esterů
LFCH 85-120
LROK 200-400
HLCF 500-700
<>H 900-1000
HGML 1000-1100
C<>H 1300-1400
DOK 1500-1600

Rum Hampden odkazuje na tradiční výrobní postupy a zařízení staré více než 200 let. Tyto stále používané destilační kotle a fermentační nádoby produkují vysoce esterový destilát. Luca Gargano stavěl „obhajobu“ unikátnosti Hampden rumu na pěti pilířích, respektive ukazatelích výjimečnosti a autentičnosti, a když na těchto ukazatelích postavil hodnotící systém palíren (pyramidový test), vyšel mu Hampden na vrcholu. Kdybych měl já osobně popsat a seřadit tyto pilíře dle vlivu na výsledný rum, vypadalo by to asi takto:

  • Přírodní neboli divoké (spontánní) kvašení – žádné průmyslové kvasinky, melasa s vodou (a jinými látkami jako je třeba třtinový ocet nebo „dunder“) se fermentuje až tři týdny přirozeně – bakteriálně. Hampden Estate disponuje 89 fermentačními tanky s kapacitou až 13500 litrů.
  • 100% kotlíková destilace – tradiční, původní měděné „double-retort“ kotle jsou druhým významným aspektem pro unikátnost Hampden rumu.
  • Staření na Jamajce – jak víme, v tamních Karibských podmínkách je naprosto odlišné od toho Evropského, je rychlejší a intenzivnější. Je to díky vysokému podílu andělské daně (8-12%). Často se také můžeme setkat s tím, že karibští producenti srovnávají věk rumu stařeného v tropickém klimatu s adekvátním věkem staření v Evropě a uvádí třeba i čtyř násobné hodnoty, což je i případ tohoto Hampdenu.
  • Bez aditiv – Jamajský rum = 0 gramů cukru, což je povinnost dle jamajské legislativy. Tento Hampden je tedy naprosto čistý, přírodní, nedobarvený karamelem.
  • Voda z tamního zdroje – Opravdu hrstka destilerií používá lokální zdroj vody. Hampden využívá pramene z Trelawny oblasti, kde se nachází, a rumu tím dodává absolutní autentičnost.
fermentacni taky hampden estate
Fermentační nádoby Hampden Estate

Rád bych se ještě vrátil k „tropickému staření“ tohoto produktu. Nemohl jsem si nevšimnout, stejně jako mnoho jiných lidí, faktu, že Hampden láhev disponuje jakýmsi divným zavádějícím značením věku. Přední etiketa prezentuje všech pět pilířů Hampden palírny a staření popisuje – Fully Matured in the Tropics … Ageing for 8 years in a tropical climate produces an angle‘s share equivalent to 25 years ageing in Europe. Na zadní straně láhve se však dočteme, že tento blend rumů s minimální dobou staření 7 let je také ekvivalent pro 25 let v Evropě. Ať už tato dvojí informace byla uvedena cíleně nebo ne, přijde mi to docela nešťastné, spotřebitel může být lehce zmaten a na to u Velier rumů opravdu nejsme zvyklí.

fully matured in in Tropics - Hampden
Nekonzistentní informace na etiketě Hampden Estate

O palírně Hampden by se dalo psát a vykládat hodiny, je však naprosto evidentní, že celá jejich výroba je naprosto unikátní a tradiční. Jak je to ale s jeho chutí? Pojďme se na něj podívat podrobněji ve skleničce.

Hampden 46 % ve sklenici

Když jsem si nalil Hampden Estate rum do glencairn sklenice, plánoval jsem jej nechat chvilku nadechnout, ale jeho vůně se rozvinula kolem mě takový způsobem, že jsem neodolal a ihned přiložil hrdlo k nosu. Musím říci, že alkohol mé receptory ihned upozornil na sílu rumu a také moji nedočkavost. Po chvilce jsem byl ale tam, kde jsem očekával. Trelawny Parish, sladká květinová vůně přírody a svěžest citrusů, kdy také popravdě cítím ananasové bon pari. Marně hledám tvrdší dřevité tóny, naopak se nemůžu zbavit pocitu, že cítím jakousi octovou kyselost. Nevím, jak moc je můj mozek ovlivněn fakty z výroby ohledně použití třtinového octa. 

Pohlédnu tedy na rum proti světlu a mohu hodnotit barvu, což běžně nedělám, jelikož barva je v drtivé většině rumů modifikována. V tomto případě však vím, že není. Je prostě skvělá, autentická, světlá, v odstínu medu nebo světlého jantaru. Líbí se mi dominantnost žlutých odstínů.

Očekávám tedy výraznou chuť, a nemýlím se. Rum nabízí naprosto vše přesně jak očekávám, sladkost ovoce (hlavně banánů a ananasu), lehkou kyselost, a hlavně i trochu dřevitosti, která se projevuje jako hořkost na jazyku. S každým dalším douškem si tuto harmonii vychutnávám a pořád dokola přebírám paletu chutí, které Hampden nabízí.

Dochuť je na mě překvapivě krátká, respektive čekal bych víc. Sice si užívám chuť v hrdle poměrně dlouho, ale pokud bych to měl srovnat s jinými konkurenty nebo se 60 % verzí tohoto rumu, musím konstatovat, že ředění na výsledných 46 % alkoholu ubralo rumu i na intenzitě. Jinými slovy, full proof (barrell proof) to prostě není.  

Hampden Estate je prostě unikátní a výborný rum, jeho cenovka ale také není nejmenší. Proto bych osobně raději volil nějakou silnější verzi, ať už třeba Habitation Velier LROK nebo 60 % (overproof) verzi tohoto vzorku. Myslím si, že každý „rumař“ by měl alespoň jednou vyzkoušet nějaký produkt od této jamajské palírny. Jsem přesvědčen, že vás dostane, stejně jako dostal mě.

Moje hodnocení Hampden Estate 46%:

5 hvězd

Write a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: