Equiano – Rumový sen se stal skutečností

Přesně na tenhle rum jsem dlouho čekal, teda čekal asi není to správné slovo, spíše jsem doufal, že se někdo pustí do této odvážné kombinace rumů. Odvážnou kombinací myslím kvalitní karibský destilát z Jamajky či Barbadosu a tradiční (rhum traditionnel) z jednoho z ostrovů, ležícího v Indickém oceánu, ať už Mauricius nebo Réunion.  Stalo se tak v roce 2019, kdy se globální rumový ambasador Ian Burrell a majitel barbadoské palírny Foursquare domluvili na unikátní spolupráci, a tedy i na namíchání směsi rumů z palírny Greys’s (New Grove rumy) a Foursquare. Obě palírny pro mě reprezentují výslovně to nejlepší, co rumový trh nabízí, a proto jsem se Equiana jednoduše nemohl dočkat.

Rum Equiano tedy spojuje dva různé rumové styly a dalo by se říct, že stejně tak spojuje dva různé kontinenty, africký a ten americký. Důmyslnost tomuto propojení dodává i jeho jméno a příběh Oladuaha Equiana, afrického otroka, jenž procestoval značnou část světa a než se z otroctví vyplatil, strávil značnou část života v Karibiku, tedy i na ostrově Barbados. Příběh Oladuaha Equiana je poměrně známý, hezky je shrnut třeba na Rumrocku, proto jej nebudu déle rozepisovat. Důležité však je, že za rumem Equiano najednou stojí již tři významné osobnosti, a tudíž pochybnosti o jeho kvalitě již opravdu nemám, ale nepředbíhejme.

rum equiano bottle

Co tedy ve skutečnosti láhev unikátního designu nabízí za rum? Je to tedy směs, to už bylo napsáno, 8-10 letých rumů, kdy právě deseti letý destilát poskytla palírna Grey’s. Tato desetiletá složka byla stařena v sudech z francouzského dubu a po koňaku, což mi nutně nabízí myšlenku, že se jedná přesně o New Grove 10, který je naprosto stejně stařený. Na Foursquare rum pak tedy logicky zbývá osmiletá složka, u níž staření probíhalo klasicky v ex-bourbon sudech. Výsledný „blend“ vznikl na Barbadosu pod taktovkou Richarda Seale, kde je tento nedobarvený, nedoslazený rum lahvován při síle 43% alkoholu.

Dnes se podíváme na první sérii Equiana (Batch 01) a myslím, že by byla škoda se nezmínit o nadaci Equiano Foundation, bojující za lidskou rovnoprávnost. Z každé prodané lahve přes oficiální stránky Equiana putují $2/£2 právě této nadaci, stejně tak jako 5% ze zisku této rumové společnosti.

Equiano rum ve sklenici      

Barva je dle mého názoru na nedobarvovaný rum poměrně tmavá, slzy pak překvapivě rychlé a nepravidelné, po chvilce však na skle vytvoří mapy, a to na mě u nedoslazovaného rumu vždy zapůsobí. Sklenka je zanedlouho kropenatá kapkami Equiana.

Vůně na mě působí přesně podle složení této směsi, přijde mi, že Foursquare i New Grove rumy se zde nezapřou. Vůně citrusové, broskvové a muškátového oříšku, které reprezentují barbadoský destilát elegantně doprovází mentolové a kořenité tóny z Mauriciu.

S velkým očekáváním se pouštím do prvního doušku, ten je však více než rozporuplný, nedělám však ukvapené závěry a pouštím se do druhého kola degustace. Poměrně dominantní hořkost, skoro až pecková, se mi promptně spojuje se sladkostí a opět se mi nabízí ta chuť broskve. Pravdou je, že teď už mi přijde New Grove více dominantní a jeho „drsnost“ dělá své. Nic, co by mi vadilo, ale citrusy však již hledám marně, vanilku jen lehce, za to skořici, anýz a dřevitost dubového sudu cítím hodně.

Závěr je poměrně příjemný, sladko-hořký, s příchutí máslových bonbónů a citrusové kůry.

Celkově nemohu hodnotit Equiano špatně, musím však upřímně říct, že jsem čekal trochu víc. Naopak mě tato zkušenost utvrzuje v myšlence, že smíchání dvou dobrých věcí nemusí být vždy ve výsledku ještě lepší, ale třeba jen zase dobré, ba dokonce klidně i horší. Já asi budu raději pít produkty těchto palíren odděleně. Cena v ČR by se mohla ustálit někde kolem „Palackého“ což je fajn, já jej kupoval z Anglie za asi 1600 Kč, ale myslím si, že za to opravdu nestojí.

Moje hodnocení rumu Equiano:

77/100

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: