English Harbour 1981 – Aneb jak chutná historie

Rumy z produkce English Harbour nejsou na našich stránkách zase tak často, nicméně tento kousek stojí opravdu za to. Palírna Antigua Distillery Limited je známá především díky jejich rumům English Harbour a pětiletý kousek z této řady je mnohdy vnímán jako velmi příjemný rumový základ. Rum, o němž je tato recenze, je spojován s významným datem. V roce 1981 totiž Antigua získala nezávislost na Spojeném království.

English Harbour 1981 byl stařen v sudech po whisky a bourbonu od roku 1981 do roku 2006, což z něj tedy činí 25letý rum. Je lahvován v klasické síle 40 %. V jistých ohledech a k přihlédnutím k chuti nám tento rum dokonce může připomínat barbadoské kousky, je však pravdou, že má vlastní a specifickou tvář. Odlišností je například jeho kolonová povaha. Byl totiž destilován na koloně z roku 1933, kterou bychom dnes již v palírně Antigua Destillery nenašli. Prezentace tohoto rumu je pak nádherná a kožený obal je skutečně vydařený.

English Harbour 1981 ve sklenici

Jak je zvykem, nejdřív hodnotím vždy barvu. Ta je zde skutečně skvostná. 25 let v sudu se zde podepsalo a dalo vzniknout destilátu s temně šarlatovou barvou, která prostě láká k napití. Tento rum je jedním z těch, které člověk začne pít očima. Krásné slzy, které pak stékají po skle, jsou jen vrcholem skvělého prvního dojmu.

English Harbour je svým způsobem tradiční rum. Ve vůni zde totiž najdeme vše, co bychom očekávali od stařeného karibského rumu. Při slepé ochutnávce by nejspíše bylo lehké přiřadit tento rum k Barbadosu. Dub, vanilka a tabák jsou jen začátek. Následují tóny karamelu a snad i čokolády. Vzhledem ke stáří je zde všemožných vůní opravdu dostatek. Tohle se skutečně povedlo a již se nemohu dočkat, až se napiji.

Vše, co bylo zmíněno, by nemělo mnoho váhy, kdyby byla chuť podprůměrná. Musím však s radostí říci, že se tak nestalo a kdybych si měl představit nějaký rum, který bych pil každý večer před spaním, byl by to tento. Opět zde máme vanilku, dub a tabák. V hořkosladké chuti se znovu projevuje čokoláda a navíc i rozinky a další sušené ovoce. Závěr je středě dlouhý a rum v ústech zanechává příjemnou harmonii zbývajících tónů.

Celkově tento destilát musím zhodnotit jako výborný. Chuť je úžasně jemná a bohatá. Byť někoho samozřejmě může zamrzet „pouhých“ 40 % alkoholu. Je zde ve vzduchu však ještě jedna otázka, a to, zdali je do rumu přidaný cukr. Současná měření neprokázala přítomnost cukru jako takového, je však pravdou, že měření ukázala jisté přidané látky (12 g/l) a je tedy s otazníkem, o jaké láky se jedná. A nakonec, oněch dlouhých 25 let v sudu může hrát také svou roli. Vzhledem k tomu, že ostatní rumy této značky doslazovány jsou, dalo by se usuzovat, že i zde bylo menší množství cukru přidáno. Osobně mi však nepřijde nijak výrazný, a pokud zde je, vůbec nekazí požitek z tohoto krásného destilátu.

Mé hodnocení rumu English Harbour 1981:

99/100

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d bloggers like this: