Jak už asi mnoho fanoušků rumtips ví, vždy jsem choval k nezávislým plničům jakýsi odstup, lépe řečeno jejich rumovým produktům jsem se spíše vyhýbal (s výjimkou Velier SPA). V poslední době, kdy si více a více rozšiřuji obzory, však musím tento svůj možná až tvrdohlavý názor lehce přehodnotit a přiznat, že těch výjimek bude asi více. Jestli rumy značky 1731 Fine & Rare mohou mému názoru pomoci či naopak, se podíváme v tomto článku.
Rok v názvu společnosti odkazuje na historické knihy, 1731 byl letopočet, kdy britské královské námořnictvo začalo nabízet svým námořníkům půl litru rumu jako součást jejich mzdy. Jedná se však o holandskou značku a já usuzuji, že rumy v produktech 1731 Fine & Rare budou pocházet z dílny E&A Scheer. Avšak tohle je pouze spekulace a nutno zmínit, že výrobce si informaci o zdroji rumů i přes můj přímý dotaz nechává v tajnosti. Produktové portfolio společnosti není nijak obsáhlé a nabízí spíše lehčí rumy španělského typu z Karibiku a Latinské Ameriky. Pro mě je poměrně zajímavé, že všechny jejich produkty jsou nemodifikované, bez přidaného cukru a karamelu. Mé srdce také zaplesalo, když jsem viděl naprosto transparentní etiketu, respektive ochrannou tubu. Informace o palírně, destilačním zařízení, staření a typu použitých sudů pro zrání mě velmi mile potěšila a myslím, že někteří nezávislí plniči by se měli inspirovat.
V rukou mám tedy vzorek 1731 Fine & Rare Panama 6, než jej však ochutnám, tak si uspořádám poskytnuté informace. Rum byl vyroben v palírně Varela Hermanos, ta stojí za rumy Ron Abuelo a nutno podotknout, že to není žádný „drobeček“ (pro představu palírna zaměstnává 700 lidí). Výroba těchto melasových rumů probíhá na koloně, takže očekávám spíše lehčí rum. Staření probíhalo šest let a přímo a pouze v Panamě v sudech po bourbonu. Destilát je pak nefiltrovaný za studena, nedobarvený a bez přidaného cukru (což potvrzuje i moje měření). Nacházím zde pro sebe tedy příležitost ochutnat v podstatě čistý Abuelo rum.



1731 Fine & Rare Panama 6 ve sklenici
Barvu rumů je častokrát poměrně oříšek nějak ohodnotit, většina produktů je totiž dobarvena karamelem E150a, ne však v tomto případě. Lze si teda udělat obrázek, jaký barevný profil mohou dát sudy v Panamě za šest let zrání. Já vidím zajímavě hnědou barvu s náznaky rzi, připomíná mi mírně zašlou měď.
Slzy mají klasický charakter lehkého kolonového rumu, první vlna steče relativně rychle a pak se vytvoří druhá řada, jež se vydává po stopách svých předchůdců významně pomaleji.
Jako obvykle z počátku zažívám poměrně těžkosti v identifikaci vůně, po chvilce však mozek zapracuje a spojuje mi profilově 1731 Fine & Rare Panama 6 s jinými panamskými rumy. Nacházím lehké karamelové a máslové tóny, které doplňuje kakao, káva a lehký nádech kokosu.
Chuť mi podtrhuje dosavadní zkušenosti s tímto rumem. I přesto, že je lehčí, a ne nijak výrazná, tak je příjemná na pití. Možná to pro mě vylepšuje silnější poměr alkoholu (46%). Řekl bych, že je lehce dřevitá a vanilková, nacházím v ní opět kakao, višně a zelená jablka se skořicí. V překvapivě delším závěru pak i kyselost a čokoládovou sladkost.
Pokud bych měl říci svůj subjektivní verdikt a přitom být co nejvíce objektivní, tak se musím oprostit od skutečnosti, že tyto lehčí rumy nejsou to, co běžně vyhledávám. Nezávislé plnění 1731 Fine & Rare Panama 6 mě mile překvapilo, nemohu nevyzdvihnout transparentnost výrobce a fakt, že rum není nijak modifikovaný. Oněch 46% alkoholu dle mého názoru vylepšuje požitek z tohoto Panamského rumu a já tedy musím hodnotit skrze pozitivně. Myslím si, že pár let v sudu navíc by tomuto destilátu velice prospělo a byl by ještě zajímavější. Cena se pohybuje kolem 850kč, což za 6 letý rum není málo a já bych si jej asi jen tak nekoupil, primárně však z důvodu, že upřednostňuji těžší destiláty z cukrové třtiny.
[…] plnění 1731 Fine & Rare, a musím se přiznat, že se docela těším. Z jejich šestileté Panamy jsem byl nadšen, a tak se dnes s radostí pouštím do druhé láhve, která mi byla doručena […]