Ve stopách rumu – Jamajka

Jak bychom se mohli bavit o rumu, ale nezmínit přitom Jamajku. Rum, který odtud pochází, je téměř legendární a specifickými způsoby výroby je dosaženo neobyčejných chutí i vůní. Zdejší produkty se opravdu vyplatí vyzkoušet. V tomto článku si tedy představíme nejen Jamajku samotnou, ale zároveň vypíchneme rumy, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Jamajka je ostrovním státem v Karibiku, který náleží mezi skupinu ostrovů zvanou Velké Antily. Spolu s Jamajkou bychom zde našli i ostrovy Kuba, Hispaniola a Portoriko. Je třetím největším ostrovem v Karibiku a hlavním městem je zde Kingston. První, kdo ostrov spatřil, nebyl nikdo jiný než Kryštof Kolumbus, a to roku 1494. Byť ostrov nazval Santiago, původní název Jamajka, nebo také Xaymaca, přetrval. Kolumbus považoval tento ostrov za „nejkrásnější ostrov, který kdy oči spatřily“. Nutno přiznat, že i v dnešní době je Jamajka turisticky vyhledávaná a je mnohdy považována za jeden z nejhezčích ostrovů Karibiku.

Pobřeží Jamajky je lemované korálovými útesy, nicméně samotný geologický původ je podobný pevninské Americe. Povrch střídají pohoří i plošiny. Podnebí je zde tropické a setkat bychom se zde mohli i s hurikány (poslední významný byl v roce 2007). Kromě tropických lesů bychom zde při výletu do přírody viděli i savany plné kaktusů. Tvář Jamajky se ale v průběhu let poměrně proměnila – od 15. století, kdy byl ostrov téměř celý zalesněn, až do dnešních dob, kdy mnohé z lesů ustoupily půdě k obdělávání. Kromě množství ekosystémů, a tedy zajímavé flory, bychom zde našli i krásnou faunu. Ostrov se pyšní velkým množstvím živočichů, které bychom nenašli nikde jinde na světe. Také bychom zde mohli spatřit například i ohrožené druhy krokodýlů a netopýrů. Zaujmout může i přehršel nejrůznějších druhů ptáků či pestrobarevných motýlů.

Jamajka byla od roku 1509 kolonizována Španělskem, následně pak v letech 1655 až 1962 Velkou Británií. Španělé v podstatě vyhladili původní obyvatelstvo a také sem přivezli africké otroky. Při příchodu Angličanů velká část Španělů uprchla, tradice otrokářství nicméně pokračovala. S útěkem Španělů ovšem utekla i celá řada jejich otroků. Ti se usídlili v horách a vrchovinách. Začali být přezdívaní „maroons“ a adaptovali se na život v divočině. Založili řadu osad, obdělávali půdu a lovili zdejší zvěř. Jejich kultura, kterou si po celá staletí zachovali, pomohla utvářet Jamajku takovou, jakou ji známe i dnes.

Hlavním centrem Jamajky bylo svého času, především od konce 17. století, město Port Royal. Stalo se domovem pro mnoho bukanýrů, které sem vláda zvala, aby napadali španělské lodě i ostrovy v okolí. Město se rychle stávalo nejen centrem obchodu, ale také zhýralosti, neboť o piráty zde nebyla nouze. Napomohl tomu i slavný kapitán Henry Morgan, který se zde usadil a získané zlato sem tak ve velkém proudilo. Kapitán Morgan se také na nějaký čas stal guvernérem celého ostrova a jako uznávaný plantážník na Jamajce i zemřel. Port Royal pak roku 1692 zasáhlo zemětřesení, které zničilo většinu budov a ti, co přežili, založili na druhé straně zálivu město Kingston. Nezávislost Jamajka získala až roku 1962.

Kultura Jamajky je velmi zajímavá, neboť je výsledkem interakce mezi Evropou a Afrikou. Na jedné straně je zde Evropa, která ovlivnila medicínu, náboženství a umění. Na straně druhé je pak Afrika, z níž lidé čerpají jazyk, kuchyni, přísloví, nebo třeba hudbu. Rodina a rodinný život je na Jamajce základ. Časté jsou společné večeře, nebo také nedělní oběd, kde bychom našli pokrmy z ryb, kuřete, rýže a hrášku. Jedním z oblíbených jídel je např. „jerk meat“. Jedná se o pikantně okořeněné a grilované maso. Velkým svátkem je zde výročí nezávislosti. To připadá na 6. srpna a jedná se o poměrně rozsáhlý festival zahrnující tanec, přehlídky, umění a všemožné soutěže.

Xaymaca, země esterů

A teď tedy k tomu, proč nás Jamajka tak zajímá, tedy k rumu. Významný je rok 1749, kdy vznikla palírna Appleton Estate. Ta pomohla stvořit jamajský rum takový, jak jej známe. Ke konci 19. století zde již bylo více než sto fungujících palíren a Jamajka se tak postupně stala centrem rumové produkce.

Dnes je rum z této země vysoce ceněný a podíl na tom nese i specifický způsob výroby. Jamajský rum je spíše těžší, robustní a vyznačuje se velkým množstvím chutí i typickým „funkem“, tzn. velmi výraznou a specifickou vůní. Podíl na tom má nejen používání klasických měděných kotlíků k destilaci, ale také typický způsob fermentace. Je zde celá řada důležitých aspektů, vypíchnout ale můžeme například užití vlastních typů kvasinek, nebo prodlouženou délku fermentace. Obojí má na výslednou chuť nezanedbatelný vliv. Délka fermentace se může pohybovat zhruba od jednoho či několika dnů, až po několik týdnů. Posledním zmiňovaným způsobem jsou kupříkladu vyráběny i zdejší rumy z produkce Hampden Estate. Čím delší proces kvašení je, tím více vzniká esterů a ty jsou zodpovědné za výsledné aroma produktu.

Výroba rumu je zde pod vcelku přísným dohledem. Za zmínku stojí třeba uvádění stáří rumu na lahvích. To musí vždy odpovídat věku nejmladšího rumu ve výsledném produktu, na rozdíl od některých jiných značení, kdy se udává např. věk nejstaršího rumu, nebo průměr věků všech jednotlivých rumů. A kdo že tady vlastně rum vyrábí?

Jednou z nejznámějších palíren, kterou bychom zde našli, je výše zmiňovaný Appleton Estate. Pozemky této nejstarší stojící Jamajské palírny jsou poměrné rozsáhlé a třtina je zde sbírána jak strojem, tak i mačetou. Master blenderkou je Joy Spence, první žena, která se v tomto průmyslu dostala na tuto pozici. Na kvalitu zdejších produktů si můžete vsadit. Doporučit můžeme především Appleton Estate 12 Rare Blend (s nedostižným poměrem cena/výkon) a Appleton Estate 21.

Další známou destilérkou je Worthy Park. Byť byla od roku 1962 uzavřena z důvodu přílišné produkce rumu na Jamajce, v roce 2005 výrobu opět obnovila, a to v úplně novém a moderním zázemí. Snad ani není potřeba zdůrazňovat, že rumy z této palírny jsou výjimečné. Přehlédnout bychom jistě neměli Worthy Park Single Estate Reserve, který se na The Whisky Exchange stal destilátem roku, ani dvanáctiletý Worthy Park Single Estate 2006.

Nemůžeme opomenout ani skvělou palírnu Hampden Estate, která leží na severozápadě Jamajky. Je tradiční jamajskou palírnou zabývající se výrobou těžkých (vysokoesterových) pot still rumů. Jsou vyhlášeny právě díky své unikátní vůni i chuti, a ještě donedávna bylo možné je získat pouze skrze nezávislé lahvování. Rok 2018 ovšem přinesl změnu v podobě produktů přímo z palírny, a to Hampden Estate Rum a Overproof Rum. Oba můžeme vřele doporučit všem zájemcům o super jamajský funk.

Zmínku si zaslouží také společnost Plantation, neboť na trh přináší celou řadu rumů pocházejících z Jamajky. Zakoupit je možné např. rumy Plantation Xaymaca Special Dry, nebo Plantation Jamaica 2005. Jedná se o rumy z produkce palíren Long Pond a Clarendon.

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: