Rumové palírny – Trois Rivières

ZeměMartinik
Založení palírny1905
Styl (historické rozdělení)Francouzský
Vstupní surovinaŠťáva z cukrové třtiny
Destilační zařízeníKolona
Významná osobnostDaniel Baudin
RumyTrois Rivières blanc, Cuvée de l‘Océan, Ambré, VSOP, Bois d’Inde, Saint Pierre, Oman, Millésime, …
trois tivieres logo

Zmínky o cukrové plantáži a palírně Trois Rivières se datují do roku 1660, což je letopočet, který můžeme najít na všech lahvích z jejich produkce. Jméno Trois Rivières v překladu znamená doslova „tři řeky“ a dostalo jej díky tomu, že usedlost byla založena na pozemcích táhnoucích se právě mezi třemi řekami – Omán, Bois d’Inde a Saint Pierre.

Trois Rivières leží na jihu ostrova, má rozlohu asi 700 ha a je nedílnou součástí historického dědictví Martiniku. Avšak jejich největším znakem je věhlasný větrný mlýn, který je jejich hlavní dominantou a který nelze přehlédnout při návštěvě této palírny. Trois Rivières produkoval od roku 1785 primárně cukr, avšak právě v tomto roce Etienne Isaïe Marraud Des Grottes, bohatý vlastník půdy ze severu ostrova, získává pozemky ve vlastnictví Trois Rivières a rozšiřuje portfolio rafinerie na výrobu cukru i o produkci rumu. Na palírnu se usedlost přeměnila až v roce 1905, kdy se silný průmyslník Amédée Aubéry stává majitelem usedlosti a zastavuje výrobu cukru.

Zlomový je rok 1940, ve kterém Aubéryho syn rozšiřuje plantáž, převádí lihovar Dizac z Diamantu do Trois Rivières a začíná vyrábět výhradně agricole rum, ze šťávy z cukrové třtiny.

Novodobá historie je pro palírnu naprosto klíčová a usedlost prochází několika změnami, nejen v oblasti jejího vlastnictví.

1972 – Rodina Marraud des Grottes, která již vlastní lihovar a značku Duquesne, kupuje usedlost a komercializuje rumy Trois Rivières.

1980 – Zahájení prodeje Trois Rivières rumů mimo Martinik (nejprve do pevninské Francie), lihovar se rozšiřuje a získává druhou destilační kolonu. 

2004 – Výroba rumu Trois Rivières se přesouvá ze Sainte-Luce do Rivière Pilote a vzácná historická kreolská destilační kolona je rozebrána a znovu sestavena na novém místě. Plantáže cukrové třtiny však zůstávají v Sainte-Luce na původních pozemcích v bezprostřední blízkosti karibského moře. V tomto období prochází změnou i prezentace palírny a jejích rumů, na scénu přichází tyrkysová barva a moderní design etiket.

Od roku 1994 může Trois Rivières používat označení AOC (Appellation d’Origine Contrôlée, česky chráněné označení původu zboží). Možnost používat toto označení předchází splnění velmi přísných francouzských pravidel na výrobu destilátů, které dopodrobna určují přesný postup produkce rumu, kterým se palírny musí řídit. Zároveň se o rumy tohoto typu většinou nestarají master blendeři, ale takzvaní sklepmistři (můžeme znát z vína), kteří na rozdíl od master blenderů fungují spíše jako taková kontrola kvality.

V roce 2019 se stává vlastníkem Trois Rivières Camapari group.

trois rivieres destilacni kolona

To, co dělá rhumy Trois Rivières tak oblíbené je fakt, že jejich cukrová třtina roste v jílovité a kamenité půdě, která je bohatá na magnesium a tak blízko moře, že její kořeny omývá slaná mořská voda, díky které je možné v jejich rumech identifikovat jakousi unikátnost, a dokonce cítit i určitou slanost.

Tato palírna mimo jiné dodává na trh mnoho skvělých ročníkových a jiných sběratelských produktů, které má na svědomí sklepmistr Daniel Baudin, který pro palírnu pracuje více než 15 let. Fermentace šťávy z cukrové třtiny trvá minimálně 24 hodin, maximálně však 30. Rumy se zde destilují na obsah alkoholu 65-75% a žádný sud, ve kterém se staří rhumy Trois Rivières nejsou větší než 650 litrů.

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: