Rumové palírny – Hampden Estate

ZeměJamajka
Založení palírny1753
Styl (historické rozdělení)Britský
Vstupní surovinaMelasa
Destilační zařízeníKotel
Významná osobnostVivian Wisdom, Christelle Harris
RumyRum Fire, Hampden Estate

Mám pocit, že Hampden je přesně ten příklad rumů, které buď milujete, nebo nenávidíte, ale stejně tak si myslím, že milovníků je drtivá většina. V mém případě to byla láska na první pohled, nebo spíš doušek. Pokud mně paměť nešálí, tak tohle mé rumové „prozření“ bylo na Hedonism Spirit degustaci, kde jsem poprvé Hampden rum ochutnal, určitě však vím, že ten pocit byl svým způsobem okouzlující.   

Tento jamajský lihovar se nachází v údolí Trelawny (tzv. údolí španělské královny) v severo-západní části ostrova Jamajka a celá usedlost se rozkládá na více než 5000 hektarech. Palírna jako taková je naprosto jedinečná, protože je takřka nezměněná oproti tomu, jak vypadala a fungovala před stovkami let.

První zmínky o usedlosti Hampden sahají až do roku 1684, avšak jako cukrová plantáž a potažmo i lihovar začala fungovat až v roce 1753. Od tohoto roku se začalo pracovat na potřebách palírny a v roce 1779 se dostavěl dům (Great house) se skladem rumu v prvním patře. Po více než 250 let zůstal Hampden v rukou pouze dvou rodin a vyráběl a prodával pouze „bulk rum“ prodejcům a „míchačům“ – do různých rumových směsí. 

Pokud se podíváme do historie jinak než daty, tak je potřeba zmínit, že Hampden hraje klíčovou roli v jednom z nejlepších příběhů týkajících se jamajské rumové kultury. V minulých dobách pracovníci lihovaru nelegálně odkládali „hlavy“ a „ocasy“ destilace plné nežádoucích alkoholových přiboudlin, které jsou pro palírníka ve výsledném produktu nežádoucí a ty konzumovali a nabízeli pro místní obyvatele. Tento směsný destilát se později pojmenoval John Crow Batty Rum.

Zpět ale k významným datům, v roce 2003 se Hampden Estate ocitá v těžkých finančních časech a začíná bitva o záchranu této ikonické palírny. Do hry vstupuje jamajská vláda, která přikládá pomyslnou pomocnou finanční ruku. V roce 2009 však nabízí Hampden Estate k prodeji ve veřejné dražbě, tu vyhrává rodina Hussey, stávající majitelé Everglades Farms Ltd. Rodina má dlouhou obchodní historii na Jamajce, včetně hotelů, koní, a maloobchodního prodeje. Andrew Hussey jmenuje jeho neteř Christelle Harris ředitelkou marketingu pro Hampden a tím se začíná psát nová éra této značky.

Produktové portfolio Hampdenu okamžitě skýtá tři nové rumy: Rum Fire , Rum Fire Velvet a Hampden Gold. Jedná se v podstatě o koktejlové, mladé rumy. Skvělý tah však bylo rozhodnutí začít okamžitě stařit část své produkce, tyto rumy se dostaly na trh na přelomu roků 2018 a 2019 a za jejich pompézním představením stál sám Luca Gargano. (viz články na rumrock.cz nebo rumme.cz).

Kvalita a autentičnost rumů Hampden stojí na pěti pilířích:

  • Přírodní neboli divoké (spontánní) kvašení – žádné průmyslové kvasinky, melasa s vodou (a jinými látkami, jako je třeba třtinový ocet nebo „dunder“) se fermentuje až tři týdny přirozeně – bakteriálně. Hampden Estate disponuje 89 fermentačními tanky s kapacitou až 13500 litrů.
  • 100% kotlíková destilace – tradiční, původní měděné „double-retort“ kotle jsou druhým významným aspektem pro unikátnost Hampden rumu.
    Hampden vlastní 4 kotle ze tří kontinentů: Dva Forsythy ze Skotska, Vendome z Kentucky a poslední z T&T Engineering v Jižní Africe. 
    Největší z nich má 5 000 galonů
  • Staření na Jamajce – jak víme, staření v tamních Karibských podmínkách je naprosto odlišné od toho Evropského, je rychlejší a intenzivnější. Je to díky vysokému podílu andělské daně (8-12%). Často se také můžeme setkat s tím, že karibští producenti srovnávají věk rumu stařeného v tropickém klimatu s adekvátním věkem staření v Evropě a uvádí třeba i čtyř násobné hodnoty, což je i případ Hampdenu.
  • Bez aditiv – Jamajský rum = 0 gramů cukru, což je povinnost dle jamajské legislativy. Tento Hampden je tedy naprosto čistý, přírodní, nedobarvený karamelem.
  • Voda z tamního zdroje – Opravdu hrstka destilerií používá lokální zdroj vody. Hampden využívá pramene z Trelawny oblasti, kde se nachází, a rumu tím dodává absolutní autentičnost.

Kombinace těchto výrobních procesů vytváří spotřebiteli zážitek z výroby rumu, jak tomu bylo před 150 lety.

Rodina Hussey ponechává tedy vše nutné, tak jak je potřeba, aby si rumy Hampden zachovávaly svoji autentičnost a kvalitu, stejně tak v samotném lihovaru, pokud je mi známo, neproběhly významné organizační změny a i nadále za těmito rumy stojí zkušený manažer celé palírny Vivian Wisdom.

Rumové pojmy spojené s palírnou Hampden:

DOK – Vysoce esterový rum z produkce Hampden – obsah esterů 1500 až 1600 g/hlaa, zkratka reprezentuje iniciály Dermota Owena Kelly-Lawsona.

Dunder – co zbylo v destilačních kotlích po destilačním cyklu, více běžný lihovarnický termín je „výpal“. V rumové komunitě někdy kolují příběhy o dunderu jakožto mystické ingredienci, vytvářené v jámách s mrtvými zvířaty a melasou.

Muck – dle mého názoru mnohem více magický elixír, je to pečlivě kultivovaný nápoj bakterií a kyselin, který se mísí s fermentovanou melasou, třtinovou šťávou a právě dunderem, aby byl vytvořen dokonalý funky kvas. Muck poskytuje obrovské množství kyselin, které slouží jako výchozí bod pro ovocné, lahodné estery.

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: