Rumové palírny – Foursquare

Země Barbados
Založení palírny 1993
Styl (historické rozdělení) Britský
Vstupní surovina Melasa
Destilační zařízení Kotel, kolona
Významná osobnost Richard Seale
Rumy Doorly’s, R.L.Seales, Old Brigand, ECS, Rum Sixty Six, Velvet, The Real McCoy
Foursquare distillery logo

Foursquare palírna je pro mě jakási ikonická záležitost, díky setkání s master blenderem a master distillerem v jedné osobě, Richardem Sealem, jsem se začal věnovat psaní tohoto blogu a šířit myšlenky Guardians of Rum. Samotná palírna je poměrně mladá, byla založena až roku 1993, ale je postavena na mnoholetých zkušenostech rodiny Seale. Foursquare leží v kolébce rumu – na ostrově jménem Barbados a produkuje hlavně kotlíkové (pot still) a kolonové (column still) směsi rumů.

Richard Seale si zakládá právě na použití obou destilačních zařízení a říká, že díky destilaci v kotli si rum zachovává chuť vstupní suroviny, tedy melasy, na druhou stranu, díky koloně získávají jeho destiláty jemnost. Míchání směsí s různými poměry kotlíkových a kolonových rumů mu umožnuje vytvářet rozmanitou škálu rumových produktů. Foursquare se samozřejmě „veze“ na trendu speciálních staření a pro ještě větší rozmanitost používá různé typy sudů pro zrání.

Foursquare rum distillery photo

Zlomový rok 2018

Dle reportu společnosti Drink International byla palírna vyhlášena jako šestá nejvíce trendy palírna roku 2018.

Produkt Foursquare ECS 2005 byl na vyhlášen IWSC 2018 destilátem roku, a stal se tak prvním rumem, který dokázal porazit whisky. 

The Whisky Exchange vyhlásil Doorly’s 12 destilátem roku, rum tedy opět poráží whisky a ještě k tomu na britských ostrovech. Řada Doorly’s by se dala nazvat jako jakási „komerční“ nebo „sériová“ produkce palírny, což dělá toto ocenění ještě zajímavější.

The Real McCoy

Rum s dokonalým lidským příběhem, aneb když vás Foursquare pohltí. Bailey Pryor, zakladatel a majitel značky, byl původně dokumentarista, který před několika lety odjel na Barbados natáčet dokument o chlapíkovi jménem Bill McCoy. Člověku, který se stal prvním americkým „rum runnerem“ a v době prohibice (v roce 1920) začal pašovat rum do USA. Bailey byl nadšen prací, dovednostmi a nadšením Richarda Sealeho tak, že se rozhodl pro bližší spolupráci s tímto člověkem. Slovo dalo slovo a oživení jména McCoy v rumovém světě se stalo skutečností. Značka, a tedy i společnost samotná, byla založena v roce 2007 a její rumy se začaly prodávat v roce 2013. Dnes jsou dostupné ve více než 22 zemích a posbíraly stovky ocenění, je to až neuvěřitelné, ale zároveň nijak překvapující. Všechny jejich produkty mají stejný rodokmen – Foursquare rum, 80% kotlíková destilace, 20% kolonová destilace, bez dochucovadel a modifikací vůně.

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: