Rumové Palírny – Antigua Distillery Limited (English Harbour)

ZeměAntigua a Barbuda
Založení palírny1932
Styl (historické rozdělení)Britský ( s vlivem ostatních)
Vstupní surovinaMelasa
Destilační zařízeníKolona
Významná osobnostKevin Semple
RumyEnglish Harbour, Cavalier
ADL logo

Častokrát neprávem opomíjená palírna Antiqua Distillery Limited má na svědomí rumovou značku English Harbour, která v našich končinách není až tak známá, protože sem nedosahuje v podstatě žádný její marketing. Avšak já si pamatuji, že první rum, u kterého jsem zaznamenal nějaké globální ocenění vůbec, byl právě English Harbour a to jeho „pouze“ pěti letá verze, o čemž psali v časopise Forbes. Když jsem se vydal do obchodu, zjistil jsem, že se dá v podstatě bez problémů koupit, ale jeho cena je na 5 let starý rum lehce vyšší. Musím však říci, že mi velice chutnal a tato značka mě začala zajímat.

Stát Antigua a Barbuda tvoří menší souostroví v Karibském moři, které si historicky prošlo poměrně „divokou“ historií. V podstatě jej postupem času vlastnily všechny významné námořní mocnosti a měly na ostrovy vždy významný vliv. Nezávislý se tento stát stal až v roce 1981. Možná díky této nestálosti se na ostrově Antigua zrušilo nevolnictví jako mezi posledními v porovnání s ostatními středo-americkými ostrovy a státy. Tuhle historickou dobu stále připomíná Národní Park Devil‘s Bridge (Ďáblův most).   

Antiqua Distillery Limited (ADL) sídlí na ostrově Antigua, na kterém má rum poměrně slušnou tradici a je v podstatě součást denního života tamních obyvatel. Lidé se scházejí v malých barech, kde hrají kostky, karty a tráví společný čas nad lahví či sklenkou rumu. Nepopíjí však English Harbour, ale spíše Cavalier rum, což je ADL značka pro lokální trh, anebo jiné rumy spíše drobné až domácí produkce.

Na ostrovech se rum začal vyrábět opravdu brzy, podobně jako na Barbadosu či Jamajce, významný je rok 1674, kdy Sir Christopher Codrington přišel na ostrov Antiqua a založil významnou plantáž cukrové třtiny nazvanou Betty’s Hope po své dceři. Začátkem osmnáctého století se pak začal produkovat rum v menších palírnách po celém ostrově. Antiqua Distillery Limited byla oficiálně založena roku 1932 jako fúze několika malých palíren, jejichž majitelé se domluvili a zapsali společnost se vstupním kapitálem 2500 liber.

ADL john dore column still

Primární destilační zařízení pro výrobu rumu v Antiqua Distillery Limited byla od roku 1933 ctyř-sloupcová měděná kolona Sevalle vyrobená ve Francii. Toto zařízení v podstatě dosloužilo v roce 1991 a začalo být postupně nahrazováno modernější kolonou z produkce John Dore UK, stávající ze třech sloupců. Zajímavé je, že nějaké části destilačního zařízení si palírna nechala beze změn, například rektifikační sloup. V této době vzniká také značka učená pro vývoz s názvem English Harbour.

Master blenderem se stal v roce 2004 Kevin Semple, muž, který prošel intenzivní školou od jeho předchůdců, Francouzů Laurenta Lafuenteho a Christophera Etchbara. Po technické stránce má v laboratoři „k ruce“ velice zkušenou Moyu Lambertovou, která se k týmu připojila v roce 2010 jako zkušená posila se sedmiletou praxí z jamajských palíren Clarendon Distillers a Wray & Nephew (Appleton Rum).

Produkce palírny nepatří k těm největším a spíše bych ji klasifikoval jako střední, až menší. Disponuje skladem s počtem asi 4000 ex-boubon a pár stovkami jinak speciálních sudů. Díky poměrně dlouhé fermentaci (36-48 hodin) a použití pouze destilační kolony, jsou jejich rumy jemné, ale zároveň bohaté chuti. Rumy z English Harbour jsou takřka vždy lehce doslazené cukrem, bez pochyby však nabízí unikátní kombinaci rumových stylů, podobně jako samotná historie ostrova.

Významné produkty:

Write a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: