Každý rok, s nástupem chladnějších dní, přemýšlím, jaký hot drink postavený na rumu servírovat. Na Moravě samozřejmě jede svařák ve velkým, a to hlavně v období vánočních svátků, lít však do něj rum, mi vždy přišlo barbarské a to pro oba nápoje. Pak se samozřejmě nabízí klasický grog, jak již psal Martin Žufánek u jeho receptu na vaječný likér, tuzemák je něco co dobrovolně pít opravdu nechci. A tak jsem se snažil najít alternativu z rumu.
Začal jsem tedy zkoušet vyrábět grogy z různých rumů, co mi doma zbyly z letní koktejlové sezóny. Hledat vyváženou chuť teplého nápoje, tak aby ho přijala i širší veřejnost (testováno na mé zlaté ženě a pár přátelích). Vždy jsem se snažil pracovat s námořnickým rumem jako základní ingrediencí, odkaz na kapitána Vernona, jež jako první podával své posádce rum smíchaný s citrusy a naředěný vodou, jsem jednoduše nechtěl opouštět.
Po několika, iteracích jsem se dopracoval ke grogu, který na mě působil fakt skvěle. Když si jej dám, přijde mi, že piju grog a daiquri v jednom, cítím citrusy, navy rum, Jamajku a krásně zahřeje. Pokud máte zájem, doporučuji vyzkoušet. Hlavně budu rád za jakýkoliv feedback nebo návrh na vylepšení. Zde je recept:
- 0,02l Wood’s Navy rum 57% (nebo jakýkoliv podobný námořnický rum)
- 0,02l 1703 Fine & Rare British west indies (Trinidad, Barbados, Jamajka) – zde je hlavně kousek jamajky
- 0,01l limetkové šťávy
- 0,01l pomerančové šťávy (nebo 0.02l pomerančového džusu)
- Lžička medu (dle chuti, nebo třtinového cukru)
- 0,1 – 0,2l horké vody, dle chuti aby vám vyhovovala alkoholová síla
To je vše, pokud nemáte tyto ingredience, prostě improvizujte a experimentujte jako já. Jakékoliv nejasnosti nebo nápady směřujte, formou zprávy, třeba přímo na Rumtips Facebokovou stránku.