Chuť většiny prémiových rumů vynikne nejlépe sama o sobě. Proto je nejčastěji pijeme
samotné, abychom si opravdu užili jemné nuance jejich chutí.
Občas ale přijde chvíle, kdy chceme vyzkoušet něco nového. A jednou z možností, jak oživit
degustaci našeho oblíbeného rumu, je párování s kvalitní čokoládou. Jak na to, jsme se
zeptali specialistů z Warehouse1.
Jak správně vybrat čokoládu k rumu
Je celkem logické, že tak ušlechtilý nápoj jako rum, nelze kombinovat s jen tak ledajakou
čokoládou. Existuje hned několik cest, jak vybrat správnou kombinaci rumu a čokolády.
- Pokud už máte oblíbenou čokoládu nebo rum, stačí najít komplement. Obecně
můžeme říci, že k silnému rumu by měla patřit jemnější čokoláda a naopak. Je
důležité si uvědomit, z čeho se skládá chuť vašeho oblíbeného rumu i čokolády.
Pokud vás oslovila kombinace konkrétní chuti čokolády a rumu, není nic
jednoduššího, než je vyzkoušet dohromady. Tato metoda vyžaduje hodně testování,
ale dovede vás k vaší vlastní unikátní kombinaci. - Speciální řemeslná čokoláda. Přímo v České republice se několik čokolatiérů a
čokoládoven věnuje výrobě řemeslné čokolády, která je určená přímo k párování s
rumy. Recept na konkrétní čokolády je vždy vytvořen podle hlavních a vedlejších
chutí rumu, aby se tak navzájem doplňovaly.
Jak párování probíhá?
Pokud jste už našli kombinaci rumu a čokolády, kterou chcete vyzkoušet, je načase pustit se
do samotné ochutnávky. Čokoládový alchymista Daniel Syrový, který se zabývá výrobou
řemeslných čokolád, doporučuje následující postup:

- Ukousněte si malý kousek čokolády a nechte ji probudit vaše chuťové pohárky. Můžete ji párkrát rozkousnout nebo ji nechat rozpustit na jazyku.
- Až budete mít čokoládové chuti plná ústa, pomalu ji polkněte.
- Teprve poté, co čokoládu polknete, napijte se vybraného rumu. Díky tomu vám v ústech nevznikne rumová pralinka, ale rozehraje se koncert kombinovaných chutí čokolády a prémiového rumu.
Rum Diplomático a řemeslná čokoláda Daniela Syrového
Velmi zajímavá je kombinace rumu Diplomático Reserva Exclusiva a řemeslné čokolády právě od Daniela Syrového. Tato konkrétní řemeslná čokoláda byla vytvořena před dvanácti lety a je určena přímo pro párování s rumy Diplomático.
Daniel Syrový tuto čokoládu připravil z kakaových bobů vypěstovaných na plantáži nedaleko palírny, kde se Diplomático rodí. Tento základ byl později rozšířen o chutě a aroma 23 druhů koření, bylin a špetky soli. Veškeré ingredience byly vybrány pečlivě tak, aby doplňovaly chutě rumu.
Kombinaci Diplomática a řemeslné čokolády si můžete snadno vychutnat v pohodlí vašeho
domova. Pokud ale chcete celý zážitek posunout na úplně jinou úroveň, můžete navštívit
odborně vedenou degustaci rumů s čokoládou.
“Přijďte ochutnat a nechte vaše smysly okouzlit dokonalým spojením lahodného rumu
Diplomático a kvalitní řemeslné čokolády.” Lukáš Hanzl, Diplomático Ambassador