Jak párovat rum s čokoládou?

Chuť většiny prémiových rumů vynikne nejlépe sama o sobě. Proto je nejčastěji pijeme
samotné, abychom si opravdu užili jemné nuance jejich chutí.
Občas ale přijde chvíle, kdy chceme vyzkoušet něco nového. A jednou z možností, jak oživit
degustaci našeho oblíbeného rumu, je párování s kvalitní čokoládou. Jak na to, jsme se
zeptali specialistů z Warehouse1.

Jak správně vybrat čokoládu k rumu

Je celkem logické, že tak ušlechtilý nápoj jako rum, nelze kombinovat s jen tak ledajakou
čokoládou. Existuje hned několik cest, jak vybrat správnou kombinaci rumu a čokolády.

  • Pokud už máte oblíbenou čokoládu nebo rum, stačí najít komplement. Obecně
    můžeme říci, že k silnému rumu by měla patřit jemnější čokoláda a naopak. Je
    důležité si uvědomit, z čeho se skládá chuť vašeho oblíbeného rumu i čokolády.
    Pokud vás oslovila kombinace konkrétní chuti čokolády a rumu, není nic
    jednoduššího, než je vyzkoušet dohromady. Tato metoda vyžaduje hodně testování,
    ale dovede vás k vaší vlastní unikátní kombinaci.
  • Speciální řemeslná čokoláda. Přímo v České republice se několik čokolatiérů a
    čokoládoven věnuje výrobě řemeslné čokolády, která je určená přímo k párování s
    rumy. Recept na konkrétní čokolády je vždy vytvořen podle hlavních a vedlejších
    chutí rumu, aby se tak navzájem doplňovaly.


Jak párování probíhá?

Pokud jste už našli kombinaci rumu a čokolády, kterou chcete vyzkoušet, je načase pustit se
do samotné ochutnávky. Čokoládový alchymista Daniel Syrový, který se zabývá výrobou
řemeslných čokolád, doporučuje následující postup:

Diplomatico chocolate
  1. Ukousněte si malý kousek čokolády a nechte ji probudit vaše chuťové pohárky. Můžete ji párkrát rozkousnout nebo ji nechat rozpustit na jazyku.
  2. Až budete mít čokoládové chuti plná ústa, pomalu ji polkněte.
  3. Teprve poté, co čokoládu polknete, napijte se vybraného rumu. Díky tomu vám v ústech nevznikne rumová pralinka, ale rozehraje se koncert kombinovaných chutí čokolády a prémiového rumu.

Rum Diplomático a řemeslná čokoláda Daniela Syrového

Velmi zajímavá je kombinace rumu Diplomático Reserva Exclusiva a řemeslné čokolády právě od Daniela Syrového. Tato konkrétní řemeslná čokoláda byla vytvořena před dvanácti lety a je určena přímo pro párování s rumy Diplomático.

Daniel Syrový tuto čokoládu připravil z kakaových bobů vypěstovaných na plantáži nedaleko palírny, kde se Diplomático rodí. Tento základ byl později rozšířen o chutě a aroma 23 druhů koření, bylin a špetky soli. Veškeré ingredience byly vybrány pečlivě tak, aby doplňovaly chutě rumu.
Kombinaci Diplomática a řemeslné čokolády si můžete snadno vychutnat v pohodlí vašeho
domova. Pokud ale chcete celý zážitek posunout na úplně jinou úroveň, můžete navštívit
odborně vedenou degustaci rumů s čokoládou.

“Přijďte ochutnat a nechte vaše smysly okouzlit dokonalým spojením lahodného rumu
Diplomático a kvalitní řemeslné čokolády.” Lukáš Hanzl, Diplomático Ambassador

Write a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

%d bloggers like this: